Vorig jaar stelde Roy Lagerburg zichzelf tot doel om in 2019 opnieuw mee te doen aan het WK Ironman op Kona – in 2016 deed hij al eens mee – en de eerste stap daartoe moet vannacht (Nederlandse tijd, red.) worden gezet. Dan gaat Lagerburg namelijk van start bij Ironman 70.3 Liuzhou in China, waar hij zich kan kwalificeren. ,,Dit is één van m’n A-races van dit seizoen.”

Lagerburg gaat verder met dat hij heel veel zin heeft om te racen in China. ,,Ik heb deze wedstrijd samen met één van mijn sponsoren, een bedrijf dat in China werkt, uitgekozen. Zij wilden me heel erg helpen met deze reis, dus dat is hartstikke fijn. Ik vind het geweldig om mooie reizen te combineren met mijn grote passie, namelijk triathlon.”

Met de vorm zit het wel goed, zo schat Lagerburg in, al geeft hij wel toe dat een eerste race van het seizoen altijd een beetje spannend is. ,,Ik hoop zo rond de 4:10 uur te finishen, mijn persoonlijk record. Als ik een goede race draai, is de kans reëel dat ik me kwalificeer voor Kona. En daar wil ik dan een betere race hebben dan in 2016.”

Toen finishte Lagerburg in net iets meer dan 10 uur, een knappe prestatie waar hij nog steeds trots op is, maar toen had hij onderweg wel last van kramp, zeker gedurende de afsluitende marathon. ,,Daarom zou ik dit jaar graag zien wat er misschien meer in zit.”

Inmiddels is Lagerburg al op veel prachtige plekken geweest om te racen. Kona, maar hij was ook deelnemer aan het WK Ironman 70.3 in Zuid-Afrika en stond onder andere aan de start bij Ironman 70.3 Kraichgau. Daar werd hij bijzonder knap snelste Age Grouper overall. ,,Mensen vragen me wel eens of ik geen pro wil worden, maar dat is niet mijn doel. Ik wil op amateurniveau goed blijven presteren, maar wil dat ook kunnen blijven combineren met mijn werk en privéleven.”

Lagerburg is dan ook blij dat hij diverse sponsoren heeft, waaronder ook AthleteSportsWorld uit Amsterdam. ,,Dat maakt het toch een stukje makkelijker om dit soort buitenlandse races te doen. Die ondersteuning is gewoon heel prettig.”