Na een spannende race in een prachtige omgeving hebben Nieuw-Zeelanders Mike Phillips en Amelia Watkinson vannacht (Nederlandse tijd, red.) Challenge Melbourne op hun naam geschreven. Beide winnaars hadden uiteindelijk een paar minuten voorsprong op hun eerste belagers en allebei maakten ze dat verschil tijdens het lopen.

Na 1900 meter zwemmen was het overigens Sam Douglas die de snelste tijd neerzette en na 25:38 weer op het droge kwam. Een groep van meerdere atleten zat bij elkaar en ook Phillips kon hier al prima meekomen. Hij gaf slechts tien seconden toe op Douglas.

Aanvankelijk was het Joe Gambles die het fietsen aanvoerde, met een achtervolginggroep van zes atleten op ongeveer een minuut achterstand. Het lukte Gambles lang om zijn voorsprong op onder andere Phillips maar ook Luke McKenzie en Casey Munro te handhaven, maar na zestig kilometer werd hij toch bijgehaald en ontstond er een kopgroep van zeven atleten.

(tekst gaat verder onder foto)

Luke McKenzie kwam uiteindelijk, overigens met zes atleten in zijn kielzog, als eerste van de fiets. (Foto: Stef Hanson)

Uiteindelijk was dat ook de groep die samen in de wisselzone terugkwam, maar het was Phillips met de snelste wissel en direct een minimale voorsprong tijdens het begin van het lopen. Die voorsprong groeide in de eerste tien kilometer tot een kleine minuut en terwijl er om de overige plaatsen op het podium nog best wat verschuivingen plaatsvonden, was Phillips in totale controle.

Uiteindelijk pakte Phillips de overwinning dan ook na 3:42:15. David Mainwaring werd tweede in 3:45:25 en Matt Burton pakte het brons in 3:45:57.

Phillips pakt de winst. (Foto: Whitsupcom)

Bij de vrouwen ontstond er tijdens het zwemmen een kopgroepje van drie: Annabel Luxford, Radka Kahlefeld en Amelia Watkinso kwamen allen na 27:22 uit het water. Na dertig kilometer zaten deze drie dames nog steeds samen met elkaar en was hun voorsprong op de eerste achtervolger, Grace Thek, uitgegroeid tot een paar minuten. Een paar kilometer later zou Kahlefeld het lastiger krijgen en een minuutje toe moeten geven op de overige twee koploopsters. Uiteindelijk begonnen de drie ook in deze volgorde aan het lopen, al was de achterstand van Kahlefeld toen zelfs opgelopen tot bijna drie minuten.

Net als Phillips dat deed, sloeg ook Watkinson al vroeg toe tijdens het lopen en pakte ze een gaatje dat niet heel snel, maar wel heel duidelijk steeds groter werd. Tijdens het lopen veranderde er dan ook niks meer qua positie en uiteindelijk pakte Watkinson na 4:03:18 de winst. Luxford legde ruim drie minuten later beslag op het zilver en Kahlefeld was in een tijd van 4:08:29 goed voor het brons.

Amelia Watkinson loopt onbedreigd naar de zege. (Foto: Whitsupcom)