Craig Alexander heeft maar weer eens laten zien dat hij de sport nog niet verleerd is, want in een eindtijd van 3:48:50 kwam hij vannacht (Nederlandse tijd, red.) als eerste over de finish bij Ironman 70.3 Liuzhou. Bij de vrouwen ging de winst in China naar de Poolse Agnieszka Jerzyk, al stonden er maar vier dames aan de start.

Al tijdens het zwemmen ontstond er bij de mannen een kopgroep van zes, waar ook Alexander deel van uitmaakte. Deze kogroep had uiteindelijk 22:24 nodig voor het zwemonderdeel en stapte gezamenlijk op de fiets. Uiteindelijk veranderde er tijdens het fietsen nagenoeg niks en begon deze kopgroep, met daarbij ook Per van Vlerken, samen aan de afsluitende halve marathon.

Daar waren het de Australiërs Alexander en Sam Betten die er samen vandoor gingen, maar al snel was het Alexander die zijn voorsprong beetje bij beetje kon vergroten en iedereen achter zich liet. Die voorsprong werd uiteindelijk alleen maar groter om vervolgens redelijk onbedreigd en na een tijd van 3:48:50 over de streep te komen. Betten viel in de slotkilometers nog ver terug naar een vierde plaats. Het zilver ging dan ook naar de rus Ivan Kalashnikov. Hij deed 3:50:41 over de race. De Duitse Paul Schuster werd derde in 3:51:08.

Bij de vrouwen stond er met vier deelnemers een wel zeer beperkte pro list aan de start. Het was al snel de Poolse Jerzyk die de leiding nam, met de Amerikaanse Kelsey Withrow in haar wiel. Laura Dennis en Mary Robbins konden toen al niet meer volgen. Gedurende het fietsen bouwde Jerzyk haar voorsprong ook op Withrow langzaam maar zeker uit om met een gat van 2:40 minuut van de fiets te stappen. Na het lopen was die voorsprong bijna negen minuten.

Jerzyk pakte de overwinning in een tijd van 4:15:41. Het zilver ging in een tijd van 4:24:31 naar Withrow en Dennis pakte het brons in 4:29:56.

We spraken gisteren in aanloop naar de race ook met de Nederlandse Age Grouper Roy Lagerburg. Hij gaf aan deze race te willen gebruiken voor kwalificatie voor Ironman Hawaii, maar ook hoopte hij zijn persoonlijk record van 4:10 uur te verbeteren. Uiteindelijk finishte Lagerburg in een prachtige tijd van 4:04:22 en daarmee werd hij tweede Age Grouper M30-34.