Twee doelen had Roy Lagerburg afgelopen nacht (Nederlandse tijd, red.) tijdens zijn deelname aan Ironman 70.3 Liuzhou. Hij wilde zijn persoonlijk record – dat op 4:10 uur stond – breken en daarnaast kwalificatie voor het WK Ironman op Hawaii afdwingen. In het eerste is hij dik geslaagd: Lagerburg kwam na 4:04:22 over de finish en werd daarmee tweede Age Grouper binnen zijn leeftijdscategorie (M30-34) en derde Age Grouper overall. Ook zijn tweede doel – plaatsen voor Hawaii – is behaald. Dat duurde overigens nog wel even voor dat zeker was.

In principe krijgen namelijk alleen de winnaars van de diverse Age Groups een slot voor Hawaii. De categorie van Lagerburg werd echter gewonnen door een Chinees. ,,Hij was oprecht sterker dan ik en kwam een minuut of zes eerder over de finish. Maar toen ik hem sprak, in gebrekkig Engels overigens, begreep ik min of meer dat hij niet naar Kona wil. En dan zou het slot dus naar mij doorschuiven. Daar hoop ik heel erg op.” Uiteindelijk gebeurde dat dus en mag Lagerburg inderdaad naar Kona.

Maar of Lagerburg zich nu zou kwalificeren voor Hawaii of niet: tevreden was hij sowieso. ,,Het ging echt fantastisch. Ik voelde me eigenlijk de hele dag sterk, op misschien de laatste drie kilometer na. Het zwemmen begon al goed. Ook al stond er een aantal atleten voor me die een stuk langzamer zwommen, heb ik zelf mijn snelste zwemtijd ooit neergezet. Ik heb goed genavigeerd en had een ideale lijn te pakken.”

Na 25:56 minuut kwam Lagerburg terug op het droge. ,,Toen moesten we meteen een trap van iets van 80 treden omhoog, richting de wisselzone. Heel veel atleten gingen daar kapot, hoorde ik later, maar ik heb het gelukkig rustig aan gedaan. Natuurlijk schiet je hartslag tijdens het wisselen sowieso al omhoog, je zit tenslotte vol met adrenaline, maar alles ging helemaal prima.”

Op de fiets werd die ‘prima lijn’ uitstekend doorgezet. ,,Het veld settelde zich en ik voelde me, ondanks de regen, behoorlijk ontspannen.” Uiteindelijk parkeerde Lagerburg zijn fiets na 2:09:28 en met een gemiddelde snelheid van 41.7 kilometer per uur weer terug in de wisselzone. ,,Toen heb ik even gerekend en had ik al wel door dat ik wel heel slecht – voor mijn doen – moest lopen, wilde ik mijn persoonlijk record niet halen. Maar goed, ik wist ook dat er nog veel kan gebeuren op een halve marathon.”

Lagerburg probeerde dan ook redelijk behouden te starten aan het lopen. ,,Ik bleef maar hameren op een goed ritme. De eerste tien kilometer ging heel soepel, daarna werd het zwaarder. Mijn tijden liepen een klein beetje op, maar over het algemeen kon ik redelijk doortrekken.”

Lagerburg loopt richting een tweede plaats M30-34. (Foto: Maxime van ‘t Klooster)