Het liefst zou Jony Heerink de ITU World Cup in het Australische Mooloolaba van aanstaande zaterdag anders aanvliegen, maar een harde valpartij een aantal weken terug gooide roet in het eten. Daardoor heeft ze de afgelopen weken niet voluit kunnen trainen, heeft ze nog steeds last aan haar heup en is ze dus ook niet helemaal klaar voor de wedstrijd van dit weekend. ,,Je kiest er niet voor, maar het is niet anders. Ik heb wél heel veel zin om te racen.”

Een paar weken terug, toen Heerink aan het trainen was in Zuid-Afrika, kwam ze ten val tijdens het fietsen. ,,In een bocht waar zand lag. Ik viel hard op mijn heup en kon nauwelijks meer lopen. Dat kan nu natuurlijk wel weer, maar zeker op snelheid blijft de heup gevoelig. Wel heeft de fysio mij verteld dat ik, als ik loop, niks stuk kan maken. Het heeft meer met de aansturing van de spieren te maken. Soms schiet het even niet goed. Gelukkig merk ik iedere week dat het een beetje beter gaat. Het is in ieder geval fijn om die progressie te zien.”

Alsof die valpartij nog niet genoeg pech was, werd Heerink toen ze terug was in Nederland, ook nog eens ziek. En niet een klein beetje, maar flink. ,,Toevallig las ik toen jullie poll over te vroeg beginnen na trainen“, lacht ze. ,,Ik kan inmiddels vertellen dat als je écht ziek bent, je niet te vroeg kunt beginnen. Je kunt dan namelijk helemaal niks meer. Het enige dat je dan hoopt, is dat de tijd vooruit vliegt.”

(tekst gaat verder onder foto)

Jony Heerink geniet van de ritjes in het mooie, Australische weer. (Foto: Facebook Jony Heerink)

Inmiddels is de tijd vooruit gevlogen en is Heerink van die ziekte hersteld. De afgelopen week heeft ze hard getraind, extra hard misschien zelfs om nog enigszins haar achterstand te kunnen compenseren. ,,Er zit nu dus ook wel wat vermoeidheid in mijn lichaam. Ik zie de wedstrijd van zaterdag als een mooie trainingsprikkel. Daarna een weekje doortrainen en dan hoop ik bij de World Cup in Nieuw-Zeeland helemaal fit te zijn.”

Natuurlijk is een race op deze manier aanvliegen niet leuk, maar het hoort er ook bij legt Heerink uit. ,,Je maakt op een gegeven moment die keuze en legt je er dan ook een beetje bij neer. Eerst dacht ik dat de race van mij niet hoefde, maar alles was natuurlijk al geregeld. En nu? Nu vind ik het eigenlijk hartstikke fijn om hier te zijn. De omgeving is prachtig, het weer is heerlijk en dus is het lekker om hier te trainen.”

Jony Heerink is niet de enige Nederlander die zaterdag van start gaat bij de ITU World Cup Mooloolaba. Ook Lotte Wilms, Donald Hillebregt en Menno Koolhaas staan aan de start.