De Nederlandse junioren die vrijdagochtend aan de start stonden van het EK triathlon in Tartu, hebben voorin geen échte rol van betekenis gespeeld. Beste klasseringen waren er voor Quinty Schoens (9e) en Niek Heldoorn (19e).

Bij de dames ging de winst naar de Franse Pauline Landron. Zij deed 1:00:25 over de 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Daarmee bleef ze de Oostenrijkse Magdalena Früh twintig seconden voor. Het brons ging naar de Franse Jessica Fullagar.

Quinty Schoens was dus de beste Nederlandse geklasseerde. Zij werd negende in een tijd van 1:01:49. Bijna drie minuten daarachter kwam Joyce Caro als tweede Nederlandse over de finish. Zij werd 42e overall. Dirkje Lebouille en Silke de Wolde legden beslag op respectievelijk de 48e en 54e plek.

Bij de mannen ging de winst naar Vetle Bergsvik Thorn. Hij deed 53:59 over de race. Tim Hellwig werd tweede, Csongor Lehmann derde. Beste Nederlander was Niek Heldoorn. Hij werd 19e overall in een tijd van 55:54. Joey van ‘t Verlaat kwam als 35e over de finish en had 57:49 nodig voor het EK. Victor Goené werd 39e en deed 58:17 over de race. 

De Nederlandse ploeg in Tartu. (Foto: Facebook Quinty Schoens)