Na de junioren op vrijdagochtend was het een paar uur later aan Maya Kingma de beurt: de Nederlandse kwam in actie op het EK voor elite. Dat deed ze overigens met verve, ze werd namelijk dertiende en daarmee helpt ze zichzelf meteen in haar zoektocht naar kwalificatiepunten. Die werden tenslotte verdeeld onder de top twintig. 

,,Ik denk dat ik nog nooit zo goed heb gepresteerd op een EK”, kijkt ze na haar finish tevreden terug. ,,Het zwemmen was in het begin een beetje chaotisch. Er stond best veel stroming en iedereen was druk bezig een plek te zoeken. Uiteindelijk koos ik een goede route waardoor ik iets buiten de stroming kwam. Daardoor kon ik het veld enigszins uit elkaar trekken en kwam ik als eerste uit het water.”

In haar kielzog op dat moment Sophie Coldwell, de Britse die de wedstrijd uiteindelijk zou winnen. ,,Ik heb snel gewisseld en kwam samen met Sophie aan de leiding. Na de wissel fietsten we meteen omhoog en hebben we flink gas gegeven. Iets later sloten er nog twee dames aan en hebben we met z’n vieren goed samengewerkt en hard gereden. Op een gegeven moment hadden we een voorsprong van twintig seconden, maar vlak voor de wissel naar het lopen was de voorsprong nog maar vijf seconden.”

(tekst gaat onder foto verder)

Maya Kingma pakt kwalificatiepunten met dertiende plaats EK. (Foto: Marloes Pleijte)

Samen met 16 andere dames begon Kingma aan het looponderdeel. Vanaf dat moment werd het zwaar. ,,Mijn lichaam voelde niet helemaal goed aan. Ik had last aan mijn rug en steken. De eerste loopronde moest ik heel erg inkomen.”

Kingma zag dan ook haar concurrenten weglopen, maar kon in de tweede ronde weer wat van haar achterstand goedmaken en daarmee ook dames inhalen. ,,Ik focuste me echt op naar voren lopen. Mensen oprapen en het tempo hoog houden. Ja, ik ben dus heel tevreden met mijn dertiende plek.”

Het zijn drukke weken voor Kingma. De afgelopen drie weken deed ze maar liefst vijf races. Volgende week start ze alweer aan de WTS in Edmonton. ,,Ja, ik heb in deze weken behoorlijk veel van de wereld gezien. Daar heb ik echt van genoten. Ik besef me heel goed hoe bijzonder dat is.” .