Dat het finishen van een Ironman een prestatie is die respect afdwingt, is in Chicago gebleken. Burgemeesterskandidaat Amara Enyia heeft haar CV mogelijk iets aangedikt door erop te vermelden dat ze ‘Ironman competitor’ is. Onderzoek van Derek Murphy – van de website Marathon Investigations – stelt echter dat Enyia nooit een Ironman of andere Long Distance triathlon heeft gefinisht.

Op de stelling dat ze haar atletische carrière iets heeft overdreven reageert de kandidate zelf dat het om belachelijke details gaat waar leken niks om geven. Toch stond op haar website te lezen dat ze “ironman competitor” is, daarnaast wordt ze vaak voorgesteld als Ironman atleet. In een artikel uit de Chicago Reader uit 2014 staat dat ze twee Ironmans gedaan zou hebben: ,,Die waanzinnige triathlons waarin je 3800 meter zwemt, 180 kilometer fietst en een marathon loopt.”

Dat is dus niet waar aldus Murphy. ,,Het zou kunnen dat ze niet weet wat het verschil is tussen triathlon en Ironman. Bijvoorbeeld wanneer iemand zegt dat ze een marathon van vijf kilometer heeft gelopen. Aan de andere kant staat er heel prominent op haar website dat ze ‘Ironman competitor’ is. Dat is niet waar en moet worden aangepast.” Op athlinks.com, een netwerksite voor duursporters, is alleen terug te vinden dat ze de ‘Rev3 Wisconsin Dells 70.3-mile triathlon’ in 2012 gedaan zou hebben. Hierin werd ze 114e van de 120 vrouwelijke deelnemers. Daarnaast zou ze twee mini-triathlons in 2010 hebben gedaan.

Enyia legt echter alle kritiek naast zich neer, maar lijkt ook niet helemaal te weten dat Ironman een merk is en verwijst naar een Long Distance triathlon. ,,De triathlon waar ik het over had deed ik in Wisconsin, waarschijnlijk was die dan niet van Ironman. Ik snap nog steeds niet wat dat betekent. Is het onder de paraplu van Ironman als een merk? Wie weet het verschil als je geen professioneel triatleet bent? Ik ben iemand die alleen de races doet, misschien zou ik het weten als ik een professioneel triatleet zou zijn. Leken willen alleen de race doen en hopelijk overleven.”

Bij navraag bij het campagneteam van Enyia kreeg Murphy te horen dat Enyia de ,,Ironman Rev3 in Wisconsin in 2011″ gedaan zou hebben. Daarnaast zou ze ook de Chicago marathon hebben gelopen. De naam van Enyia is echter niet terug te vinden in de resultaten van Ironman Wisconsin 2011. Overigens blijkt bij controle dat ze haar website ondertussen heeft aangepast: er staat nu dat ze ‘triathlon competitor’ is, hetgeen wél is aangetoond.

De naam Enyia komt niet voor onder de deelnemers van Ironman Wisconsin 2011 (Foto: 3athlon.nl).