Akershoek Koolhaas Riga lopen

Het werd een druk weekend voor de Nederlandse internationals. Want naast de Wereldbekerwedstrijd in Tiszaujvaros stond er in Riga een sprinttriatlon voor de ETU European Cup op het programma. Marco Akershoek, Ynze Keulstra, Donald Hillebregt, Jardy Van Den Heuvel en Menno Koolhaas verdedigden de Oranje-eer bij de mannen, Pien Keulstra ging als enige dame aan de slag. Ondanks de concurrentie van Tizzy stond er ook in Riga een sterk deelnemersveld aan de start. Toch deden onze Nederlandse atleten het meer dan behoorlijk.

Pien Keulstra had een vrij goed zwemnummer en kwam na 750 meter zwemmen aansluiten bij een groepje met onder andere de heroptredende Belgische Claire Michel. In het fietsen viel het veld uiteen. De Duitse Lisa Sieburger ging er hard vandoor en stormde recht naar de zege. De Russische Valentina Zapatrina werd tweede. Claire Michel kreeg in de laatste rechte lijn nog de Russische Mariya Shorets in het vizier maar de Belgische kwam net tien seconden te kort voor het podium. Pien Keulstra liep in een looptijd van 18’55 naar een achtste plaats, een veelbelovend resultaat voor de Nederlandse kampioene die nog steeds maar haar eerste stappen zet op het internationaal toneel…

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

Riga ETU Women 2015

Bij de mannen was er een grote kopgroep die na T2 aan een bijzonder snelle loopproef begon. Alexander Bryukhankov was daarbij de allersnelste. Zeven seconden later klopte de Oekraïner Oleksiy Syultkin de Belg Simon De Cuyper in de spurt om het zilver. Menno Koolhaas deed het uitstekend en werd 13de. Ook Marco Akershoek rende naar de top-20. Hij werd 18de.

Marco was niet echt tevreden. “Het zwemmen was van mijn kant niet super goed. Ik lag aan de linkerkant terwijl het rechts net wat sneller ging,” vertelt Marco. “Richting de zwemexit zag ik dat ik naast Donald lag en toen we uit het water renden zag ik dat Menno 10 meter voor me liep. Daarvoor liepen nog 3 man. Kortom, we zaten er goed bij. Op de fiets werd er de eerste ronde hard doorgereden met een groepje van een man of 15. Na 3 van de 4 ronden kwam jammer genoeg een grote groep aansluiten. Dit kwam mede doordat er een aantal mensen bij ons in de groep niet meereden.

Eenmaal van de fiets was het net als met het fietsen de brug op en weer af. In het begin liep ik samen met Menno maar die moest ik de laatse 2 kilometer laten gaan. Zelf ben ik nog net voor de jonge Belg Arthur De Jaegher kunnen finishen waar hij me vorige week in de Bundesliga nog versloeg in de sprint. Donald finishte een plek of 6 en 30 seconden achter mij. Jardy en Ynze hadden de slag met het zwemmen gemist en moesten van achteren terugkomen. Ynze had nog een goed looponderdeel voor zijn gevoel, vooral de eerste ronde, maar na het zwemmen was het uitzicht op een topklassering al verloren,” brengt Akershoek uitgebreid verslag uit.

Marco en Menno Riga

Menno Koolhaas begon sterk. “Ik kwam als 4de of 5de uit het water na een goed zwemonderdeel en sprong na een snelle wissel als derde op de fiets,” laat Menno ons weten. “Na een halve ronde kwam er een groep van ongeveer 15 man samen met Marco en Donald. Helaas liep de samenwerking niet goed en zo kwam in de derde ronde een grote groep aansluiten met wat snelle lopers daarin. Na ook weer een snelle tweede wissel begon ik als 2de aan het lopen, maar al snel kwamen die snellere lopers langszij. Ik kon tot positie 10 vasthouden, maar het waren niet helemaal de lopersbenen zoals ik gehoopt had, uiteindelijk finishte ik als 13dee met vlak achter mij een hele sterke Marco Akershoek. Ik ging eigenlijk voor de top 10 en heb het helaas net niet gehaald,” aldus Menno.

Riga Mannen 2015