Sandra Wassink-Hitzert loopt naar de 2de plaats in Lommel (Foto: Katrien Decru)
Sandra Wassink-Hitzert loopt naar de 2de plaats in Lommel (Foto: Katrien Decru)

De kwarttriatlon van Lommel is één van de oudste wedstrijden in België en trekt elk jaar flink wat Nederlanders aan. Bij de mannen streden Tom Havekes en Milan en Omar Brons mee voor de ereplaatsen. Bij de vrouwen deed Sandra Wassink-Hitzert zelfs een gooi naar de zege. Ze moest echter haar meerdere erkennen in Stefanie Adam, bekend van haar beste fietstijd in het WK Ironman van Hawaii. Het werd een mooie tweede plaats voor Sandra.

De Nederlandse had twee zware trainingsweken achter de rug, maar slaagde er niettemin in om in de 1500 meter zwemmen (zonder wetsuit!) samen met Kaat Van Eynde een gat van 1 minuut te hebben op Adam. Die zette al snel orde op zaken in het fietsen en nog voor halfweg ging de SP&O atlete aan de leiding. Met een voorsprong van ruim twee minuten op Wassink-Hitzert en de naar de derde plaats opgerukte Marjolein Truyers liep Stefanie vlot naar de overwinning.

“Nochtans was ik er niet gerust op,” vertelde Stefanie ons, “maar ik had wel een goed gevoel in het lopen vandaag. De laatste weken had ik weinig gelopen door een blessure aan mijn voet. Ik weet nog altijd niet goed wat er precies aan de hand was, maar vandaag voelde het allemaal prima aan. Dit is dan ook een serieuze mentale opsteker voor mij,” aldus Stefanie.

Sandra Wassink-Hitzert werd tweede. “Meer zat er vandaag niet in. Na die twee zware trainingsweken kon ik vandaag niet beter. Bovendien was Stefanie bijzonder sterk op de fiets,” aldus Sandra. Birgit Massagé zorgde voor een compleet Lommels feestje door nog naar de derde plaats te lopen. Marjolein Truyers werd vierde.

Titelverdediger Ruben Geys wint opnieuw in Lommel (Foto: Katrien Decru)
Titelverdediger Ruben Geys wint opnieuw in Lommel (Foto: Katrien Decru)

Bij de mannen gaf Stef Verachtert het tempo aan in het zwemmen. Samen met Willem Brems, Adam Lambrechts en Tom Havekes kwamen ze met een kopgroep van vier uit het water, met ruim een minuut op Daan Pex. Daarachter volgde een groepje met Tim Brydenbach en Tom Suetens. Iets verderop, op 2’25 volgde Ruben Geys, in het gezelschap van de broers Brons. Verderop vonden we nog heel wat Nederlanders, want er stonden in Lommel op de verschillende afstanden heel wat Eindhovense atleten aan de start. Ook Youri Vaes van Squadra Kalas deed het uitstekend, net zoals zijn Belgische ploegmaat Marc Geerts die derde zou worden.

In Lommel mocht er niet gestayerd worden zodat eerst Tom Havekes en in de slotfase ook Stef Verachtert moesten lossen. Brems en Lambrechts reden samen de wissel in en Willem Brems kwam na 1 ronde lopen alleen aan kop door. Met een voorsprong van 1’15 op Ruben Geys leek het toen al een spannende strijd te gaan worden. Geys stoomde door en kreeg de winnaar van Eupen van vorige week op 2 km van de streep te pakken. Ruben Geys won voor het tweede jaar op rij voor Brems. Marc Geerts werd derde.

Omar Brons in strijd met Daan Pex in Lommel (Foto: Katrien Decru)
Omar Brons in strijd met Daan Pex in Lommel (Foto: Katrien Decru)

Tom Havekes was de beste Nederlander op de achtste plaats. Milan Brons werd 15de en een vermoeide Omar Brons pakte de 18de plaats. Hij gaf vooraf al aan dat hij niet in vorm zou zijn, maar had toch op een top-10 gehoopt. De samenwerking in zijn fietsgroep liep echter spaak. Youri Vaes werd 15de.

Lommel 2015 Kwart