“Op het moment dat een arts vertelt dat je kind kanker heeft, dan breekt je hart echt in honderdduizend stukjes. Tegelijkertijd ga je in de vechtmodus: wat gaan we hieraan doen?” Het zijn de hartverscheurende woorden van Medea van Kampen die niemand onberoerd laten. Zij verloor haar 22-jarige dochter Marie-Louise – of voor intimi Wies – op 1 november 2019 aan wekedelenkanker. KiKa Extreme zet zich al jaren in om dit soort verhalen te minimaliseren of beter nog, de wereld uit te helpen. Ook in 2021 zal dat met een grote groep deelnemers weer gebeuren door mee te doen aan verschillende triathlons.

Alsof een triathlon op sportief vlak nog niet zwaar genoeg is, is dat voor de atleten die meedoen namens KiKa Extreme wellicht nog een tikkeltje zwaarder: in sommige gevallen hebben zij – of iemand in hun nabije omgeving – recent te maken gehad met kanker. Soms ook gaan de deelnemers ‘gewoon’ voor de sportieve uitdaging. Extra bewonderenswaardig is het daarom dat zij zich via ‘onze’ prachtige sport inzetten om een enorm bedrag bij elkaar te zwemmen, fietsen en lopen en dat dit bedrag vervolgens ten goede komt aan de bestrijding van kinderkanker.

Logischerwijs hebben alle deelnemers een persoonlijk verhaal, het ene nog aangrijpender dan het andere, maar de gezamenlijke deler is duidelijk: iedereen wil een vuist maken tegen de rotziekte die kanker is. Dit jaar doen de – vaak beginnende – triatleten dat door een deelname aan Ironman 70.3 Luxemburg (20 juni, red.), Ironman 70.3 Westfriesland (27 juni, red.) of Ironman 70.3 Nice (12 september, red.). Atleten zamelen een streefbedrag (dat per race verschilt, red.) bij elkaar, vorig jaar zagen we al dat daar vaak de meest ludieke acties voor worden bedacht, en zo komt het dat KiKa Extreme de afgelopen jaren niet alleen veel geld heeft opgehaald in de strijd tegen kanker, maar vooral ook heeft bijgedragen aan de missie om de genezingskans van 75 procent te verhogen naar 95 procent.

Maar dan dus die gezamenlijke deler en die altijd terugkerende, vrijwel altijd emotionele verhalen. Deelnemers lopen er van over. Terug naar Medea bijvoorbeeld, die in 2021 in Nice zal meedoen. “Mijn verdriet, mijn gemis, mijn boosheid, mijn pijn en mijn ongeloof probeer ik om te zetten in kracht en daarom ga ik Ironman 70.3 Nice finishen. KiKa Extreme houdt mij overeind en geeft mij het gevoel dat ik leef. Mijn trainings- en wedstrijdmaatjes motiveren mij elke dag weer met hun tips, energie en ervaringen. Je hebt geen garantie dat er een morgen zal zijn. Wat je wil doen: doe het nu.”

KiKa Extreme heeft nog een aantal plaatsen voor deelnemers over. Zie hieronder een aangrijpende video van deelneemster Medea: