Op 9 december 2020 zal het eerste UCI Wereldkampioenschap Cycling Esports plaatsvinden in de wondere wereld van Zwift. Atleten vanuit 22 landen zullen deelnemen aan deze virtuele battle. In totaal strijden 55 vrouwen en 78 mannen – uiteraard los van elkaar – tegen elkaar over een 50 kilometer lang parcours in Watopia.

“Samen met de UCI zullen wij op 9 december geschiedenis schrijven. Dit is voor het eerst dat een dergelijk evenement wordt georganiseerd en ik denk dat het een belofte is voor de toekomst van sport, beweging en competitie. Er is geen twijfel over mogelijk dat technologie een grotere rol zal gaan spelen en deze wedstrijd combineert technologie met wat wij uit traditie associëren met fysieke inspanning”, vertelt Zwift CEO en medeoprichter Eric Min.

De wielrenners hebben alvast de tijd om te oefenen, want de route is bekend: het Figure 8 Reverse rondje in Watopia met een finish boven op de bekende Hilly Q/KOM. Er zitten een paar leuke klimmetjes in dit parcours, maar niets dat zo lang is dat klimmers een groot voordeel hebben. Naar verwachting zal het aankomen op een spannende eindsprint op de Hilly Q/KOM.

Op 9 december zal om 10.00 uur Nederlandse tijd het startschot klinken. Details over hoe de wedstrijd te volgen is komen later, maar hoogstwaarschijnlijk kunnen mensen thuis meegenieten via YouTube of Facebook. Namens Nederland staat Anna van der Breggen virtueel aan de startlijn.