Foto Charlie Crowhurst/Challenge Almere-Amsterdam
Foto Charlie Crowhurst/Challenge Almere-Amsterdam

Challenge Almere-Amsterdam heeft donderdag het lijstje met de vrouwelijke Pro-atleten bekendgemaakt. Van Nederlandse zijde wordt het uitkijken naar Irene Kinnegim en Mirjam Weerd. Beide dames hebben de juiste vorm te pakken en hoewel er bij de dames een aantal topnamen aan de start komen, zijn Irene en Mirjam niet kansloos om Heleen bij de Vaate op te volgen in de jubilerende oudste triatlon van Europa, die op zaterdag 12 september aan de 35ste editie toe is.

Irene Kinnegim in de IM Maastricht (foto: Mario Vanacker)
Irene Kinnegim in de IM Maastricht (foto: Mario Vanacker)

Irene Kinnegim loopt momenteel op wolkjes. Ondanks een verkoudheid en geen supergevoel in het fietsen, liep ze in Maastricht naar een mooie vijfde plaats bij de Pro’s in de Ironman. Een week later pakte ze op overtuigende wijze de overwinning op de middenafstand in Leiderdorp. Vanaf nu zet ze overigens alles op Almere.

Mirjam Weerd maakt eerst nog een tussenstop in Klazienaveen waar ze een gooi doet naar de Nederlandse titel op de middenafstand, maar haar focus ligt al een tijdje op Almere. Mirjam heeft een rijkgevuld palmares, maar de Challenge Almere-Amsterdam ontbreekt er nog op en die lacune wil ze graag opvullen. Ze heeft dit seizoen overigens al een keer gewonnen in Almere. In de DUIN triatlon bij Almere Poort won ze begin juni. Een paar weken later was ze ook de sterkste in de 1/3de triatlon van Oud-Gastel.

Mirjam Weerd (foto: Wil Weerd)
Mirjam Weerd (foto: Wil Weerd)

De tegenstand is echter niet min. De Duitse Beate Goertz won vorige week nog de Ostseeman en pakte dit jaar ook de overwinning in de Challenge Denmark. Voor de Canadese Brooke Brown wordt de Challenge van Almere een thuiswedstrijd. Ze woont tegenwoordig in Nederland en na overwinningen in de Ironmedoc, de halve triathlon van Deauville en de volledige triatlon van Vitoria is ze naar eigen zeggen klaar voor een “breakthrough performance” in Almere. Dat is wat ze wist te melden in een Engelstalig interview op de site van haar Belgische trainer Jesse Van Nieuwenhuyse.

De Duitse Kathrin Walther heeft Brooke ondertussen leren kennen, want ze werd tweede in Vitoria-Gasteiz achter de Canadese. Walther werd al eens derde in Almere, in 2013. Dit jaar was ze ook al in Nederland te zien, met een derde plaats op de ICAN Amsterdam eind juni. Ook de Zweedse Lena Homgren, 10de op het ITU WK Long Distance in Motala dit jaar, en meervoudig wereldkampioene duatlon Ulrike Schwalbe zijn van de partij in Almere.