Vier dagen mountainbiken – verspreid over vier etappes ook – over loodzware parcoursen op Lanzarote: dan rolt er vanzelf een winnaar uit. In de vrouwenrace was die winnares niemand minder dan Tessa Kortekaas. 

Op de eerste dag legden de deelnemers 44 kilometer af, op de tweede dag 57 kilometer, op de derde dag 21 kilometer en op de vierde en afsluitende dag 82 kilometer. Na afloop en dus de overwinning was er vooral emotie bij Kortekaas. “Op zoek naar woorden. Dit is niet zomaar een overwinning. Het is een beloning voor al het werk dat ik heb gedaan. De afgelopen twee jaar waren niet makkelijk, maar de glimlach is terug.” 

Kortekaas laat weten dat ze het geluk in de triathlonsport een beetje was verloren. “Ik had wat verandering nodig om het geluk terug te winnen. Daarom heb ik besloten om het eerste deel van het jaar te focussen op MTB. Mensen die me kennen, zien dat ik een andere atleet ben als ik op de mountainbike zit. Ze zien me sterk en gelukkig.”

“Toen ik 15 kilometer voor de finish hoorde dat ik 6.30 minuut voorsprong had, vulden de tranen mijn ogen. Tot dat moment wilde ik niet geloven dat deze kleine droom uit zou komen. Ik ben weer aan het doen waar ik van hou. Ik weet niet waar dit hoofdstuk heen zal gaan, maar ik laat het allemaal gebeuren.” 

Tessa Kortekaas met een grote glimlach richting overwinning (Foto: James Mitchell)