Het zijn tijden waar de normale sterveling eigenlijk niet eens over kan nadenken, maar toch zal een sub-29 nodig zijn tijdens de afsluitende tien kilometer hardlopen om volgend jaar Olympisch goud in Parijs te claimen. Dat is in ieder geval wat Kristian Blummenfelt voorspelt.

Blummenfelt werd in Tokyo Olympisch Kampioen en zal in Parijs dus zijn titel verdedigen. Na wat uitstapjes naar het langere werk ligt de focus van de Noor nu weer volledig op de korte afstand – en dus Parijs – en daarom deed hij onlangs al wat korte races binnen het SLT- en WTCS-circuit: “Het was goed om het lichaam op die manier weer een prikkel te geven, of eigenlijk een soort shock, om weer te wennen aan de hoge snelheid en stressvolle situaties.”

Blummenfelt behaalde dit jaar geen successen op de kortere afstanden, maar toch is hij vol vertrouwen. “In trainingen haal ik alweer prima resultaten. Maar, ik moet zeker nog veel aan mijn lopen verbeteren tussen nu en Parijs. Over tien kilometer loop ik nu ongeveer een minuut langzamer dan mannen als Alex Yee en Hayden Wilde, dus er is werk aan de winkel.”

Werk aan de winkel dus, des te meer omdat Blummenfelt verwacht dat de run niet alleen beslissend, maar ook razendsnel zal zijn. “Tijdens het Olympisch Testevent liep Alex Yee 29 minuten vlak, terwijl het parcours eigenlijk iets te lang leek. Dat betekent dus dat je ongeveer 28:40 moet kunnen lopen over tien kilometer en dat is ongeveer vijftig seconden sneller dan we in Tokyo liepen (Blummenfelt liep toen 29:34, Yee 29:44 en Wilde 29:52). De condities – met name de luchtvochtigheid – zullen in Parijs makkelijker zijn, maar je moet nog steeds een hogere gemiddelde snelheid lopen dan dat we toen deden.”