Vorig jaar maakten Els Visser en Lotte Wilms er een ware thriller van: tijdens Ironman Busselton liep Sarah Crowley dan wel naar de winst, maar Visser en Wilms streden tijdens een bloedstollende marathon om het zilver en brons. Aankomend weekend – zaterdagnacht Nederlandse tijd, red. – zal die strijd zich herhalen, want beide Nederlandse topatletes verschijnen opnieuw aan de start in Australië.

Visser, die de onderlinge battle vorig jaar won en dus tweede werd, heeft in ieder geval een geweldige vorm te pakken. Na een sowieso al prachtig seizoen won ze afgelopen weekend op spectaculaire wijze Challenge Canberra. Die vorm – en veel vertrouwen – neemt ze aankomend weekend dus mee naar de start van Ironman Busselton, waar Visser alles zal doen om de winst te pakken, maar ook om een slot voor het WK Ironman in Nice veilig te stellen. Winst is daarvoor niet nodig: een plaats bij de top drie is dan voldoende.

Datzelfde doel zal Wilms ook hebben, al zal ook zij ongetwijfeld omhoog kijken en het liefst op het hoogste treetje van het podium plaatsnemen. Makkelijk zal dat voor beide vrouwen niet worden: Wilms moest de laatste races sowieso haar meerdere erkennen in Visser, maar daarnaast staan ook onder andere Fenella Langridge en Lisa Norden aan de start. Volgens de bookmakers is Norden de grootste favoriet voor de eindzege, terwijl Langridge op een tweede plaats wordt gezegd.

Toch hebben bookmakers niet altijd gelijk; afgelopen weekend gold Langridge ook als grootste favoriet bij Challenge Canberra, maar bleek Visser zo sterk dat ze in de laatste kilometers voorbij ging aan de Britse en daarmee claimde ze dus een nu al onvergetelijke overwinning.

Grote kans dat Wilms, die overigens ook een geweldig seizoen beleeft en de ene na de andere topklassering aan elkaar heeft geregen – aankomend weekend met grote voorsprong uit het water komt. Aan de andere vrouwen – en zeker aan Visser – is het dan de taak om die achterstand goed te maken en weer aansluiting te vinden.

Vorig jaar maakten we bij de finish van Ironman Busselton interviews met zowel Visser als Wilms. Voor Wilms was het toen overigens pas haar debuut op de Long Distance. De interviews kun je hier terugzien:

Interview Visser: klik hier.

Interview Wilms: klik hier.