Debuteren op de Long Distance met een derde plaats en een tijd van 8:52:53: Lotte Wilms beleefde een meer dan fantastische dag tijdens Ironman Busselton, waar ze ook nog eens lang in strijd was met Els Visser. Die strijd ging in de slotfase nét verloren, maar Wilms kan terugkijken op een fenomenale race met idem resultaat. 

Wilms maakte de wedstrijd tijdens het zwemmen hard, pakte een grote voorsprong en reed tijdens het fietsen lang solo aan de leiding. Dat was zwaar, want er stond een gigantische wind. “Ik kom uit Noord-Holland dus weet wat wind is, maar het was aanpoten. Ik heb mijn plan gevolgd, dus daar kan ik niet over klagen. Maar, af en toe had je van die windvlagen dat ik dacht ‘goh zit nog op mijn fiets? best knap’.”

Tijdens het fietsen kwam uiteindelijke winnares Sarah Crowley voorbij en toen bleek al snel dat zij de race zou winnen. Wilms en Visser raakten tijdens de tweede helft van de marathon echter verwikkeld in een prachtige strijd om het zilver en brons: “Ik heb nog nooit een marathon gelopen, dus we wisten ook niet precies wat ik zou kunnen. Het was gewoon ritme houden, zo lang mogelijk. Ik voelde na 32 kilometer, hoe hard ik ook getraind heb, aan mijn spieren en heupen dat alles pijn begon te doen. Els deed het absoluut fantastisch, ze sprintte weg en ik kon gewoon niet meer mee. Ik denk dat we het allebei heel goed hebben gedaan.”

Bekijk het volledige interview met Wilms hieronder: