Het was een zeer spannende mannenrace met kleine verschillen, maar uiteindelijk won Sam Long zojuist Ironman 70.3 Indian Wells. Dat betekent dubbel feest voor de Amerikaan, die gisteren ook al te horen kreeg dat hij de Challenge Family World Bonus heeft gewonnen. De vrouwenrace werd gewonnen door Paula Findlay; zij domineerde vandaag, maar kreeg het in de slotfase nog wel ontzettend lastig.

Na het zwemmen lag Sam Long al meteen bijna twee minuten achter toen hij samen met Jackson Laundry uit het water kwam. Ze lagen op dat moment vijftiende en zestiende, maar dat zou niet lang duren. Op de fiets werkten de twee goed samen en Long deed wat hij eigenlijk altijd doet: maximaal pushen en in hoog tempo oprukken naar voren. Al na vijftien kilometer was de achterstand van Long en Laundry bijna goed gemaakt en niet veel later reden ze met z’n tweeën aan de leiding. Dat zowel Long als Laundry hard gingen, bewijst het verschil waarmee ze T2 binnen reden: hun voorsprong op de derde atleet, Bart Aernouts, bedroeg bijna vier minuten. Aernouts had gezelschap van Lionel Sanders en Justin Riele.

Long en Laundry liepen in het begin van de halve marathon samen, maar na vijf kilometer pakte Long een minimale voorsprong, die heel langzaam steeds iets groter werd. Zelfs aan de finish was zijn voorsprong nog steeds niet groot, maar groot genoeg voor de overwinning. Long won de race in 3:43:34 en Laundry volgde 48 seconden later als tweede. Op 1:33 minuut van de winnaar pakte Aernouts het brons. Dat was een close call, want Sanders volgde als vierde, slechts 9 seconden achter Aernouts.

De vrouwenrace werd gedomineerd door Paula Findlay, hoewel ze het in de slotfase moeilijk had en de race toch nog onverwacht spannend werd. Findlay begon de dag goed en kwam samen met Jeanni Metzler als eerste uit het water. Op de fiets liet ze Metzler echter meteen achter zich en ging op eigen avontuur. Met succes, want toen Findlay in T2 kwam, had ze 5:46 minuut voorsprong op haar eerste achtervolgster, Danielle Lewis, en 6:48 minuten op de vrouw daarachter, Tamara Jewett.

Wat leek uit te lopen op een gemakkelijke halve marathon voor Findlay, pakte totaal anders uit. Beide achtervolgsters maakten snel tijd goed op de Canadese atlete, waarbij Jewett naar de tweede plaats liep en het hoogste looptempo had. Met nog zeven kilometer te gaan was de voorsprong van Findlay geslonken tot twee minuten. Het bleek uiteindelijk net genoeg voor de overwinning, die Findlay opeiste na 4:06:10. Jewett werd slechts 46 seconden later tweede. Lewis verloor uiteindelijk weer tijd en werd derde op 5:18 minuut achterstand.