Vorig jaar werd hij derde bij het Egmond Combiklassement: Wouter Dijkshoorn staat in Nederland toch wel bekend als dé crossspecialist – wat wel, zo benadrukt hij zelf meteen, iets heel anders is dan specialist in het strandracen – en ondanks dat het vorig jaar zijn eerste deelname aan het Combiklassement was, begrijpt hij maar al te goed waarom atleten zo enthousiast worden van het evenement. “De sfeer is geweldig en in Egmond komen op zaterdag de echte toppers op de strandrace af en een dag later wereldtoppers op de halve marathon. Als je aan het Combiklassement meedoet, kun je als triatleet echter ineens heel leuk meedoen.”

Voor Dijkshoorn, die een prachtig seizoen kende en de ene topklassering na de andere noteerde, is het een jaar met twee gezichten. Sinds augustus heeft hij last van een knieblessure, waarbij hij niet eens extreem veel pijn heeft en nog redelijk belastbaar is, maar wel last heeft van instabiliteit en daarmee ook angst om het erger te maken. Op 13 en 14 januari 2024 zal hij dan ook niet meedoen aan de GP Groot Egmond-Pier-Egmond strandrace en NN Egmond Halve Marathon en dat vindt hij jammer. “Ik vond het écht mooi om mee te doen. De strandrace zou ik omschrijven als een ‘georganiseerde chaos’. Vanaf de start dender je richting het strand en daar is het een kwestie van zo snel mogelijk het harde zand bereiken. En een kwestie van de juiste sporen zoeken, zo goed mogelijk in waaiers rijden en niet bang zijn om met veel medestanders weer het strand op te duiken.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Tijdens de GP Groot Egmond-Pier-Egmond strandrace probeert iedereen zo snel mogelijk richting het harde zand te rijden (Foto: aangeleverd)

‘Die dynamiek maakt dit evenement zo gaaf’

Dijkshoorn reed vorig jaar zo goed, dat hij al snel in één van de voorste groepen reed. “Er stond een hele harde wind, die op de heenweg van voren kwam. Daardoor ontstond er dus één grote kopgroep, net als tijdens de halve marathon trouwens. Op de terugweg ging het gas er écht op en haalden we snelheden van 55 kilometer per uur, terwijl de kopgroep nóg harder bij me wegreed. Op een gegeven moment draai je dan het mulle zand in, met banden onder de één bar waardoor je sowieso al niet lekker door de bochten gaat, en rijd je bij de strandafgang over betonplaten met los zand erop. Dat zijn spannende situaties. Die dynamiek maakt dit soort strandraces wel heel erg gaaf”, aldus Dijkshoorn die juist die dynamiek wel eens zegt te missen in de gemiddelde triathlon.

Voor atleten die aankomend jaar voor het eerst mee willen doen aan het Combiklassement, heeft Dijkshoorn desgevraagd wel tips. “Strandracen doe je – in ieder geval meer dan bij het mountainbiken – op de macht en met het hoofd. Er wordt echt gekoerst en daar moet je handigheid in krijgen. Video’s op YouTube kijken helpt daarbij. Ik zou ook aanraden echt wel wat trainingen in de duinen te pakken, want je moet een beetje weten – en aanvoelen – wat je fiets doet in het mulle zand. Durf je je voorwiel een beetje z’n eigen gang te laten gaan? Ja, het zijn moeilijke, maar mooie dingen.”

‘Gemotiveerd om twee dagen af te zien’

Het mooie aan het Combiklassement is, is dat je de dag na de GP Groot Egmond-Pier-Egmond strandrace nog aan de bak mag tijdens de NN Egmond Halve Marathon. “Maar daar hield ik tijdens het fietsen geen rekening mee”, legt Dijkshoorn uit. “Maar natuurlijk is dat wel iets dat je moet kunnen. Binnen het wielrennen is het best gebruikelijk, dat je op zaterdag én zondag koerst, maar binnen de triathlonwereld natuurlijk veel minder. Het scheelt dat de belasting van het fietsen relatief laag is en je waarschijnlijk geen spierpijn zal hebben, maar de dag erna voel je de vermoeidheid tijdens het lopen natuurlijk wel. Je moet dus gemotiveerd zijn om twee dagen achter elkaar af te zien. De beleving van de wedstrijd helpt daar in ieder geval enorm bij.”

Volgens Dijkshoorn is het Combiklassement dan ook een echte aanrader voor triatleten. “Aan het begin van het jaar ben je echt niet op je best, maar dat hoeft ook helemaal niet. Het is een hele diverse wedstrijd, met een prachtig en gevarieerd parcours. Wij gingen met een hele groep (van triathlonvereniging De Dolfijn, red.) en daarmee was het niet alleen een mooi trainingsweekend, maar ook een gezellig teamuitje. En een mooie manier om het jaar af te trappen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het Egmond Combiklassement wordt afgesloten met de NN Egmond Halve Marathon (Foto: aangeleverd)

Inschrijven óf win gratis startbewijs Combiklassement op 3athlon.nl

Vorig jaar werd het podium van het Combiklassement bij zowel de mannen als vrouwen sterk bezet door triatleten/duatleten. Bij de mannen zagen we Menno Munster, Yennick Wolthuizen en Wouter Dijkshoorn op het podium, terwijl de winst bij de vrouwen naar Mariëlle Trouwborst ging. Op het podium werd zij vergezeld door Dieuwertje Bax en Trudy Veenstra.

Inschrijven voor de 2024-editie van de NN Egmond Halve Marathon, de GP Groot Egmond-Pier-Egmond strandrace én/of het Combiklassement verloopt via deze link.

Wat moet je doen voor gratis startbewijs?

Nadat we eerder al een startbewijs hebben verloot onder onze lezers, kun je ook nu weer een gratis startbewijs voor het Combiklassement winnen via 3athlon.nl: dat betekent dus dat je op zaterdag 13 januari 2024 gratis mee kunt doen aan de GP Groot Egmond-Pier-Egmond strandrace en op zondag 14 januari 2024 gratis mee kunt doen aan de NN Egmond Halve Marathon. Het enige dat we daarvoor vragen is de (totale) finishtijd van Dijkshoorn – waarin hij in 2023 over de finish kwam – naar tim@3athlon.nl te mailen. Uit alle correcte inzendingen selecteren we één winnaar en die maken we op dinsdag 5 december op 3athlon.nl bekend.

*Gezien de hoeveelheid reacties die vorige keer binnenkwamen, zullen we ook nu geen persoonlijke reacties sturen. Op 5 december wordt de winnaar op onze website bekend gemaakt en diegene krijgt een persoonlijke mail.