Ze zamelen geld in voor KiKa Extreme, bereiden zich ondertussen voor op Ironman 70.3 Westfriesland, gaan stiekem ook nog eens een beetje de strijd met elkaar en de andere deelnemers aan en hebben bovenal heel veel plezier in wat ze doen: Lieke en Freerk Wouda, tweelingbroer en -zus, kijken nu al heel erg uit naar hun wedstrijd op 27 juni. “Het is heerlijk om zo’n doel te hebben.”

Zowel Lieke als Freerk is sportief aangelegd en beiden hebben ze behoorlijk wat sportervaring. Lieke is echter wel de enige die al aan triathlon heeft gedaan. “In 2019 heb ik op Lanzarote een OD gedaan. Ik was meteen enthousiast en heb daarna mijn broers – want ook een tweede broer bereidt zich inmiddels voor op Ironman 70.3 Westfriesland – een beetje gek gemaakt. Toen ik me in die tijd aan het voorbereiden was op die wedstrijd, was het zo tof om te merken dat je steeds fitter wordt en steeds meer kan. Toen deed ik het overigens ook al voor het goede doel, namelijk KWF Kankerbestrijding. Wat me heel erg bij is gebleven is de finishlijn: zó gaaf als je die ziet. Er stonden mensen aan de kant, mijn man en collega’s stonden ons op te wachten. Ik kreeg meteen een biertje in mijn hand, maar het duurde 45 minuten voor ik weer wat energie had om een slok te nemen”, lacht Lieke aanstekelijk.

Voor Freerk is het allemaal wat nieuwer, want nooit eerder deed hij een triathlon. “Ik ben van nature wel een echte sportman en ik loop veel. Daarnaast heb ik veel gefietst, waaronder de Elfstedentocht een paar keer, en ik ben iemand die het maximale uit zichzelf wil halen. Maar ik ben benieuwd, want buiten in een wetsuit zwemmen, is bijvoorbeeld helemaal nieuw voor me.”

‘Pas daarna trek ik mijn grote mond open’

Het weerhoudt Freerk er niet van om een beetje te fantaseren over tijden en daarbij Lieke en zijn broer op scherp te zetten. “Ik ga de snelste worden”, grapt hij. “Ik vind zwemmen nog heel lastig, over het fietsen denk ik drie uurtjes te doen en over het lopen ongeveer anderhalf uur. Ik ben nog wel van plan om eerst een OD te doen en daar te kijken hoe het wisselen dan gaat. Pas daarna trek ik mijn grote mond open”, klinkt het opnieuw lachend. Tegelijkertijd spreekt Lieke de hoop uit onder de zes uur te finishen. “Het is ook gewoon lekker om een doel te hebben. Anders zit de bank ook wel lekker en is een serie ook wel chill.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

‘Bewustwording van je eigen gezondheid en die van je kinderen’

Het is aanstekelijk om de broer en zus te horen praten over de triathlonsport en hun voorbereidingen, maar minstens zo motiverend is het als ze beginnen over hun beweegredenen om zich in te zetten voor KiKa Extreme. “Je maakt het (de ziekte kinderkanker, red.) onder het grote publiek wat bekender. We zijn allebei ouders: stel dat er wat met je kind gebeurt? Dit zorgt bij ons ook gewoon voor een extra bewustwording van je eigen gezondheid en die van je kinderen”, legt Lieke uit. Voor Freerk is dat precies hetzelfde. “We mogen heel erg gelukkig zijn met gezonde kinderen. Iedereen die een steentje kan bijdragen en een aandeel kan hebben in de genezing van deze rotziekte, zou dat eigenlijk moeten doen. We vinden het ook mooi om dit avontuur met andere deelnemers aan te gaan en ieders verhalen te horen.”

‘Soms moet je een beetje lef hebben’

Terwijl Lieke en Freerk diverse plannen hadden om zoveel mogelijk geld in te zamelen, werd dat er door alle corona-maatregelen niet makkelijker op. Dat neemt niet weg dat ze al lekker op weg zijn en vooral veel via de eigen familie en kenniskring hebben binnengehaald. “Soms moet je dan een beetje lef hebben om het te vragen, maar we weten waar we het voor doen.”

Doneren voor Lieke en Freerk kan via de volgende pagina. Meer informatie over KiKa Extreme vind je hier.

Eerder dit seizoen las/zag je al de verhalen van:

Jochem van Dillen

Dunya Ruiter

Dennis Ouwerkerk

Rianne Vahl