Na een razendsnel zwemonderdeel en een nog rappere wissel, sprong Maarten van der Weijden rond 09:00 vanmorgen in het zadel om zich op te maken voor 180 kilometer fietsen in Zwift. Met een snelheid van ruim 40 kilometer per uur begon Van der Weijden voortvarend aan het fietsonderdeel. Veel top triatleten maakten onderdeel uit van de groep van Van der Weijden, die door een pacer werd gemotiveerd om het tempo hoog te houden. Uiteindelijk stapte Van der Weijden met een indrukwekkende fietstijd van 4:27:40 uur van de fiets om zich vervolgens richting de loopband te bewegen voor de afsluitende marathon.

Dat de teller voor TIPZO met bijna 7000 euro opliep terwijl Van der Weijden in het water lag en op de fiets zat, zal hem ongetwijfeld een extra boost hebben gegeven. Het totaal opgehaalde bedrag stond na het fietsen op 77.000 euro.

Veel professionele triatleten die zich de afgelopen week achter Van der Weijden schaarden en geld inzamelden voor TIPZO, sprongen vandaag virtueel op de fiets om Van der Weijden te steunen. Zo sloten onder andere Milan Brons, Maya Kingma, Tom Oosterdijk, Evert Scheltinga, Youri Keulen, Rachel Klamer, Bas Diederen, Yvonne van Vlerken en Dirk Wijnalda aan. Laatstgenoemde maakte daar overigens meteen een ‘triple training day’ van, want niet alleen fietste Wijnalda 80 kilometer mee, ook roeide hij tien kilometer en liep hij vijftien kilometer.

Tim Moria: ‘Hij is sowieso een held’

In deze groep vonden we ook onze eigen Tim Moria terug: “Wow, wat een mooie rit met Maarten van der Weijden. Na iets minder dan 4,5 uur 180 kilometer weggetikt. Heel veel respect voor deze topsporter in hart en nieren die pas sinds zo kort aan triathlon doen, maar toch al zo makkelijk – op het oog – 180 kilometer volbrengt. Natuurlijk hadden we het voordeel dat we in een grote groep reden op Zwift, maar dat neemt niet weg dat hij 4,5 uur een constant tempo aan weet te houden in de wetenschap dat hij nu nog een marathon moet gaan lopen. Ondertussen prachtig om te zien dat de geldteller bleef oplopen en dat Maarten van der Weijden op deze manier niet alleen een positieve bijdrage aan de triathlonsport levert, maar bovenal – en dat is minstens zo belangrijk, eigenlijk nog belangrijker – een bijdrage levert aan onderzoek naar kanker. Ik hoop voor hem dat hij de marathon nu nog net zo goed weet te volbrengen als het fietsonderdeel. Maar voor mij is hij sowieso al een held; of hij nu na negen, tien of elf uur over de finish komt, eigenlijk maakt dat geen enkel verschil.”

Maya Kingma en Youri Keulen

“Ik vind het super mooi om te zien dat zoveel Nederlandse triatleten op Zwift verzamelen om Maarten te steunen én om te zien dat er best wat zijn die zelf ook een versie van een ThuisTriathlon doen”, vertelt Kingma enthousiast. “Dat is heel mooi en voor een goed doel! Top!”  Youri Keulen kwam er op de fiets achter dat deze zaterdagochtend zeker niet bestemd was voor een rustig ritje. “Je moet niet gaan plassen want dan moet je heel hard werken om terug te komen bij de groep”, lacht de atleet. “Dat zegt wel iets over hoe hard er gefietst wordt. Ik vind het sterk en goed van Maarten dat hij dit doet. Het voegt veel toe voor het onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte. Plus het is een extra stimulans voor de triathlon sport.”

Milan Brons: ‘Succes met de laatste loodjes!’

“Supertof dat Maarten zich op deze manier inzet voor het goede doel, al helemaal in deze tijden”, reageert Milan Brons die de volle 180 kilometer meerijdt. “Bijkomend voordeel is ook dat de triathlon sport wat meer aandacht krijgt in Nederland.  Zoals je kan zien vergaat het Maarten goed. Ik ben benieuwd hoe hij de marathon ervan afbrengt. Succes met de laatste loodjes!”, moedigt hij Van der Weijden aan.

Evert Scheltinga: ‘Zo met zijn allen vliegt de tijd voorbij’

Ook Scheltinga fietste met veel plezier met Maarten mee. “Het is mooi om te zien hoe Maarten weer een grote uitdaging voor zichzelf heeft bedacht en daar volop voor gaat. Super leuk om dit zo met elkaar te doen en Maarten een steuntje in de rug te kunnen geven. En ik moet zeggen dat ik ook erg onder de indruk ben van het niveau dat hij in zo’n korte tijd heeft behaald. Daarbij ben ik blij dat hij ons heeft aangemoedigd om mee te fietsen, want het is voor mij een perfecte stok achter de deur op deze ijskoude zaterdag. Normaal gesproken zou ik 4,5 uur binnen rijden veel te lang vinden, maar zo met zijn allen – en met dank aan wat leuke opmerkingen hier en daar in de chat – heb je veel afleiding en vliegt de tijd voorbij.”

Jort Vlam, Challenge Family CEO: ‘Een triathlon voor en door iedereen’ 

“Dit is hard werken!”, reageert Challenge Family CEO Jort Vlam met een lach. “Het is geweldig om te zien wat voor prestatie Maarten nu al weet te leveren op deze lange afstand, en dat terwijl hij pas sinds kort aan triathlon doet. Bovenal is het prachtig om te zien hoe Maarten zich met zoveel passie inzet voor het goede doel en hoe hij zijn enthousiasme overbrengt op anderen. Dit is echt een triathlon voor en door iedereen, waarbij saamhorigheid een grote rol speelt. Dat past prachtig binnen de normen en waarden van Challenge Family. Het is mooi om er zo’n grote sportman als triathlon ambassadeur bij te hebben!”

Naast een groot aantal Nederlandse top triatleten, sprong ook radiomaker Evelien de Bruijn in het zadel om Van der Weijden te steunen.

Onze Tim halverwege het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)