Hij heeft het gedaan! Dat moet een heerlijk doel zijn om van de bucketlist te strepen: een Long Distance triathlon. In ongeveer 9:26 uur legde Maarten van der Weijden vandaag thuis 3,8 kilometer af in het zwembad, 180 kilometer op de fiets en liep hij tot slot een marathon op de loopband. Hij werkte zich in het zweet voor een prachtig doel en zamelde maar liefst 86.694 euro in voor TIPZO. 10.000 euro daarvan haalde Van der Weijden alleen al tijdens het looponderdeel op en de teller loopt nog steeds gestaag door.

“Zo dat was wel pittig”, reageert Van der Weijden met een klein understatement terwijl hij nog op adem komt en op de bank plaatsneemt. “Maar het was wel typerend, want volgens mij ging het vandaag om wat wél kon; geen groot massaal evenement, maar de ThuisTriathlon. Niet onder de negen uur, waar ik eigenlijk van droomde, maar net even langzamer. Maar dat is allemaal oké.”

“Er zijn ruim 100.000 Nederlanders per jaar die kanker krijgen. Helaas is mijn goede vriend Sebastiaan – die vanmorgen het startschot gaf – er daar één van. Van die 100.000 mensen zijn er 40.000 Nederlanders ieder jaar die niet het geluk hebben om te herstellen van kanker en daarvoor is palliatieve zorg heel belangrijk. Daarom is dit TIPZO onderzoek, waarvoor we vandaag – en de afgelopen maanden, met al die 160 mensen die hebben mee gesport – geld in hebben gezameld, heel belangrijk. Ik heb al een tijdje niet gekeken wat de donatie stand is, maar ik ben wel heel benieuwd. Op de livestream was hij al zichtbaar als het goed is…86.694 euro”, leest Van der Weijden de teller op. “Waanzinnig! Er kan nog steeds gedoneerd worden voor de mensen die dat willen. Ik heb vandaag alles gegeven, samen met die 161 sporters die in hun eigen omgeving geld inzamelden. Ik ben super trots op al die mensen en al die vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. Dank jullie wel!”

Zware slotkilometers

In de slotkilometers van de marathon – vooraf al zijn meest ‘gevreesde’ onderdeel – kreeg Van der Weijden het nog even zwaar. Met zo’n zes kilometer te gaan tot de finish greep de atleet de beugels vast om vervolgens even rustig te wandelen. Na enkele minuten vervolgde hij de marathon dribbelend en op karakter volbracht hij de laatste kilometers. Uiteindelijk stopte Van der Weijden de klok op 4:06 uur

“Als ik eenmaal doelen stel, dan ga ik ook wel ergens voor. Dus ik heb stiekem wat tijden in mijn hoofd. Ik denk nu dat tien uur wel haalbaar is en stiekem droom ik van negen uur”, vertelde Van der Weijden toen we hem spraken in december. Dat hij zichzelf goed kan inschatten blijkt wel, want met een eindtijd van ongeveer 9:26 uur realiseerde hij zijn droomtijd.

Dat een tijd als deze in een indoor triathlon niet volledig vergelijkbaar is met een Long Distance buiten, gaf Van der Weijden toen overigens ook eerlijk toe: “In zo’n virtuele triathlon is het veel makkelijker dan buiten. Een groot verschil zit hem er natuurlijk in dat je op Zwift en op de Tacx fietst en dan heb je voordeel als je in een groepje rijdt. Dat scheelt veel.” Daar voegde Van der Weijden bescheiden aan toe dat het altijd maar de vraag is of zijn zwembad precies goed afgesteld is en dat lopen op een loopband net iets makkelijker is. “Wellicht dat ik op die manier negen uur zou kunnen halen, wat echt niet betekent dat ik dat onder normale omstandigheden, zeg buiten, haal.”

Of het nu binnen of buiten is, op een Tacx of op de weg, wij zijn heel erg onder de indruk van deze bijzondere prestatie die Van der Weijden zo kort na zijn kennismaking met onze sport weet neer te zetten én we hopen nog veel meer van deze atleet te kunnen genieten in triathlons in de toekomst!

Van der Weijden kwam de man met de hamer tegen na 36 kilometer, maar vocht zich sterk terug! (Foto: Screenshot YouTube)