Het is pas enkele maanden geleden dat we voormalig Olympisch topzwemmer Maarten van der Weijden voor het eerst in actie zagen komen in een triathlon, maar na een paar korte afstanden had hij al snel de smaak te pakken. Niet gek ook voor een atleet die de Elfstedentocht zwom en dus niet schrikt van extreme uitdagingen. Begin volgend jaar gaat Van der Weijden direct voor het ‘echte’ werk: een Long Distance. En dat ook nog eens indoor. Dat maakte de atleet zojuist op televisie bekend als gast bij Ziggo Sport. Van der Weijden roept iedereen op met hem mee te zwemmen, fietsen, rennen of wandelen. Daarmee hoopt hij via zijn stichting geld op te halen voor het TIPZO-project (Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie).

9 januari 2021 is het al zover. “Als iedereen nog met zijn goede voornemens begint”, legt Van der Weijden uit, die daarbij verwijst naar de overheid die mensen aanspoort actiever te worden om zo het coronavirus de baas de kunnen. “Dan zal ik 3,8 kilometer zwemmen, nou dat lukt wel…Maar dan is een triathlon nog niet voorbij. Dan moet ik 180 kilometer fietsen en dan hardlopen. De zwembaden waren dicht dus ik kon lang niet zwemmen, maar nu heb ik een zwembad met stroming in de tuin dus daarin kan ik zwemmen. Dan ren ik door de deur en staat er een hometrainer klaar en moet ik heel lang fietsen, tot 180 kilometer. Daarna lopen op de loopband.”

Eigenlijk had Van der Weijden graag gezien dat hij een ‘normale’ Long Distance kon doen met veel gezelschap. “Het liefst doe je dit met een groot evenement, waar veel mensen aan mee kunnen doen. Maar dat is nu heel lastig. Toch kunnen mensen nu ook wel mee doen. Dat zie je ook hier op Zwift”, vertelt Van der Weijden terwijl er een achtergrond beeld verschijnt waarop de atleet op een indoortrainer zit. “Dan kunnen mensen ook vanuit huis aansluiten, maar het kan ook op de fiets buiten of door een stukje te wandelen of hardlopen. Of als de zwembaden open zijn zwemmen.”