Maarten van der Weijden mag de komende tijd wel oppassen: in ieder geval wel als het aan een groep triatleten ligt. De van origine lange afstandszwemmer maakte gisteren via Facebook bekend aan triathlons te gaan doen. Op zich is dat geen verrassende ontwikkeling, het hing tenslotte al langer in de lucht, maar enigszins opvallend is wel dat Van der Weijden al dit jaar in actie komt. ,,Maar pas op, want triathlon kan zeer verslavend zijn”, klinkt het nu overal op social media.

Hoe dan ook: Van der Weijden zal op 6 september meedoen aan de 1/8e Triathlon in Workum en op 4 oktober volgt zijn eerste halve: dan doet hij mee aan Ironman 70.3 Westfriesland in Hoorn. ,,Zin in zeg”, is hij daarover zeer kort op social media. Eén van zijn volgers, Susan Poot, weet alvast zeker. ,,Na het zwemgedeelte is je voorsprong al niet meer in te halen”, plaatst ze met een lachende smiley en daarin zou ze best wel eens gelijk kunnen krijgen.

Rene Noorbergen neemt zijn pet er in ieder geval voor af, maar komt dus ook met een veelgehoorde tip: ,,Klasse Maarten! Maar pas op: triathlon is mega verslavend.” Zo ook bijvoorbeeld Marloes Vos: ,,Zet hem op en pas op, dat triathlonvirus laat je niet meer los.” Het is slechts een greep uit het grote aantal soortgelijke reacties.

Maarten van der Weijden is een voormalig Olympisch Kampioen én Wereldkampioen bij het openwaterzwemmen. Daarnaast behaalde hij diverse nationale titels. In 2019 baarde hij waar mogelijk nog meer opzien, door als eerste persoon ooit de 196 kilometer lange Elfstedentocht zwemmend af te leggen. Dat deed hij binnen 75 uur.