De Poolse Ryszard Kalaczynski was vroeger alcoholist; geen wonder ook, want in zijn woonplaats – of beter gezegd dorp – Witunia kun je vrijwel niks anders doen dan naar de kroeg. Toch moet dat volgens de boer – die zijn alcoholverslaving heeft aangepakt en inmiddels vooral verslaafd is aan sporten – helemaal anders worden en dus bedacht hij een ludieke actie om het dorp wat positiever in het nieuws te brengen: honderd Ironmans in honderd dagen.

Extreme uitdagingen zijn Kalaczsynski overigens niet geheel vreemd, want vijf jaar geleden kwam hij al in het Guinness Book of Records door 366 marathons in 366 dagen af te leggen. Nu wil hij daar dus een stapje bovenop doen door honderd dagen lang 3.8 kilometer te zwemmen, 180 kilometer te fietsen en nog een marathon te lopen. Voor de beeldvorming: Kalaczsynski is zestig jaar oud.

De Poolse boer heeft er inmiddels al twee Long Distances opzitten ter voorbereiding, maar er kan naar eigen zeggen nog wel het een en ander beter. ,,Mijn hardlopen is prima, maar vooral het zwemmen en fietsen hebben verbetering nodig. Ik wil gewoon dat dit dorp niet bekendstaat om zijn winkel waar je alcohol kunt kopen, maar vanwege sport. Een dorp waar oudere vrouwen heen gaan om te trainen, waar jongeren voetbal spelen. Ik wil een voorbeeld zijn voor iedereen. Mensen vanuit heel Polen moeten hierheen willen komen voor de gezonde levensstijl.”

In Nederland finishte Adrian Kostera begin dit jaar nog zijn 100 marathons in honderd dagen.