Rudy von Berg en Anne Haug lieten zich zojuist van hun beste kant zien tijdens de door PTO gesupporte Skoda Tri Games in Mandelieu, Frankrijk. Dat Von Berg uiteindelijk de titel op zijn naam wist te zetten is extra bijzonder als je nagaat dat de Amerikaan het gehele heuvelachtige fietsparcours in één zelfde verzet volbracht vanwege schakelproblemen. Desondanks werkte hij de 1900 meter zwemmen, 90 kilometer fietsen en 20 kilometer lopen dus als snelste af. Er zijn vandaag ook opnieuw twee wildcards voor de PTO 2020 Championship vergeven. Aangezien Haug en Von Berg al gekwalificeerd waren, gaan deze naar de tweede dame en heer: de Zwitserse Emma Bilham en de Duitse Justus Nieschlag.

Mannenrace

Tijdens het zwemmen en op de fiets was het nog Nieschlag die aan de leiding ging. Bij aanvang van het fietsen telde de voorsprong van de Duitser op Von Berg en Pieter Heemeryck – die als tweede en derde wisselden – al bijna één minuut. In de eerste klim breidde Nieschlag zijn voorsprong snel verder uit, maar doordat Von Berg daarachter alles in één verzet fietste, was zijn achtervolger ook niet op zijn best. Heemeryck was ondertussen uitgestapt en daarmee ging Nieschlag vrijuit.

Bijna vier minuten fietste Nieschlag bij Von Berg weg, maar toen T2 eenmaal in zicht kwam en het klimmen achter de rug was, wist Von Berg zich toch een weg terug naar voren te banen. Zo was er van de ruime voorsprong van Nieschlag slechts een kleine minuut over toen de twee eenmaal het loopparcours bestormden. Lang duurde het niet voor Von Berg de koppositie van hem over nam en deze stond hij ook niet meer af. Na 4:21:07 uur en een ‘hard day at the office’ stelde de Amerikaan zijn titel veilig. Achter Von Berg passeerden Nieschlag (+2:20) en de Duitse Boris Stein (+4:45) de streep respectievelijk met zilver en brons.

,,Ik heb het hele fietsonderdeel in hetzelfde verzet gereden”, reageert Von Berg na de wedstrijd. ,,Dat maakte het behoorlijk zwaar en in het begin dacht ik dat mijn race gedaan was. Maar beetje bij beetje kwam ik weer in de wedstrijd. Het fietsen ging best goed, al had ik sneller gekund als ik kon schakelen. Ik ben super blij dat ik heb gewonnen.”

Vrouwenrace

Al in het water kon niemand de snelle Haug volgen, maar op de fiets kwam daar verandering in. Aan Bilham had Haug een sterke concurrente en ongeveer halverwege het fietsen was het dan ook Bilham die de koppositie van Haug overnam. Even fietste de Zwitserse weg bij de achtervolging, maar bij het naderen van de tweede wissel vond Haug een tweede adem en zo fietste de Duitse terug naar de leiding.

Als eerste hing Haug haar fiets weer in de rekken, maar dankzij een snelle wissel glipte Bilham net voor haar als eerste het loopparcours op. Op de halve marathon liet Haug echter haar benen gelden en lang duurde het dan ook niet voordat ze haar tegenstandster weer inhaalde. Met een flinke buffer was het dan toch Haug die zegevierde (4:54:34 uur). Bilham kwam als tweede over de streep (+11:02) en met de Franse Justine Mathieux (+13:01) was het podium compleet.