Zo vaak gebeurt het niet dat we Eliud Kipchoge in Nederland in actie kunnen zien, maar op 18 april gaat dat wél gebeuren. De Keniaanse marathonloper – de enige mens ter wereld die ooit een marathon onder de twee uur liep – zal dan samen met zo’n zeventig andere lopers, onder wie een heleboel Nederlandse toplopers, meedoen aan de ‘Marathon Hamburg’, die opvallend genoeg op Twente Airport plaatsvindt.

De wedstrijd, die voor heel veel marathonlopers een misschien wel laatste kans vormt om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen later dit jaar, bleek vorige week al niet in Hamburg gehouden te kunnen worden. De race moest vanwege alle corona-maatregelen niet alleen op zoek naar een andere locatie, maar ook naar een andere datum. Uiteindelijk is er dus gekozen voor Twente Airport en 18 april. Het is nog onduidelijk hoe groot de ronde is die atleten moeten lopen, maar wel zal het parcours sowieso worden afgesloten voor publiek. Je kunt de race via livestreams volgen en mogelijk ook op televisie.

Qua Nederlanders zullen onder andere Björn Koreman, Mohamed Ali, Roy Hoornweg, Michel Butter, Jill Holterman en Bo Ummels starten. Frank Futselaar zou aanvankelijk ook in Hamburg starten, maar heeft ervoor gekozen om ‘gewoon’ op 11 april in actie te komen, maar dan tijdens de marathon van Siena. Daar komt hij onder andere landgenoot Khalid Choukoud tegen.

Om zich te kwalificeren voor de Olympische marathon, dienen Nederlandse lopers 2:11:30 uur of sneller te lopen. Abdi Nageeye (2:06:14), Bart van Nunen (2:10:16), Björn Koreman (2:11:07) en Frank Futselaar (2:11:30) liepen die limiet al. Bij de vrouwen heeft alleen Andrea Deelstra de limiet (2:28:28 uur) gelopen.

Nageeye is al verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen en in totaal mogen er slechts drie mannen naar Tokyo. Mochten er aankomend weekend en het weekend daarna dus nog meer lopers onder de limiet duiken, valt te bezien welke lopers er zullen gaan.

Lees ook: Michel Butter komt terug van pensioen, wil nog één keer vlammen en fietst veel in voorbereiding.