Een paar jaar geleden was er slechts een kleine groep mannen in geslaagd om een Long Distance te finishen in minder dan acht uur, Jan Frodeno zette vervolgens de toon door richting de 7:30 uur te gaan en daar later zelfs onder te komen, Kristian Blummenfelt deed er met een finishtijd van 7:21 uur tijdens Ironman Cozumel nog een schepje bovenop, en tegenwoordig zijn de pijlen gericht op een sub7 triathlon. Tijdens het Pho3nix Sub7 Project zullen Blummenfelt en Alistair Brownlee een poging doen om onder de zeven uur te komen. Volgens meervoudig Ironman Hawaii winnaar Mark Allen kan dat ruimschoots lukken. Sterker nog, hij voorspelt een finishtijd van 6:33 uur.

In een YouTube video durft Allen een gewaagde inschatting te maken van de eindtijd. “Beide tijden (zowel de zeven uur in het geval van de mannen en acht uur bij de vrouwen, red.) zullen verpulverd worden. Laat ik het eerst eens over de mannen hebben”, vervolgt hij. “Ik heb erover nagedacht. Als ik probeerde onder de zeven uur te komen tijdens een Ironman, dan zou ik proberen zo’n 45 minuten te zwemmen, 3:45 uur te fietsen en dan zou ik nog 2:30 uur hebben om te lopen. Of ik denk dat dat mogelijk is? Ik denk dat het meer dan mogelijk is.”

Inzet pacers

“Je kunt gebruikmaken van tien pacers. Ik zou drie mensen inzetten tijdens het zwemmen; als een soort driehoek. Dan zou ik vier mensen gebruiken om me te helpen tijdens het fietsen en dan kun je nog drie mensen inzetten tijdens de marathon.”

Zwemtijd 44:30 minuut

Vervolgens verwijst Allen naar de Tri Battle Royale van Frodeno. Voor deze race had de Duitser in totaal 7:27 uur nodig, waarvan 46 minuten voor het zwemmen; zonder hulp. “Stel: je zwemt twee tot drie seconden per 100 meter sneller met de hulp van andere atleten, dan zou je in totaal al anderhalve minuut sneller zijn. Daardoor zou je dus in theorie ongeveer 44:30 minuut kunnen zwemmen; dat is dus onder de 45 minuten die je nodig hebt”, legt Allen uit.

Fietstijd 3:24 uur

Frodeno fietste tijdens de Tri Battle Royale – zonder te stayeren – gemiddeld 46,19 kilometer (28,7 mijl) per uur. “Als je twee mijl per uur sneller bent door te stayeren (3,21 kilometer) – en dat is het minimale wat je zou moeten kunnen halen – zou je op een fietstijd van 3:24 uur uitkomen. Dan heb je dus nog een marathon van 2:49 uur nodig om onder de zeven uur te finishen.”

Marathon 2:24 uur

Afgaande op zijn eigen behaalde tempo’s in het verleden en op de looptijden vandaag de dag, gelooft Allen dat Blummenfelt en Brownlee in staat zijn om 5:30 minuut per mijl te lopen (3:26 minuut per kilometer). Daarmee zou je dus een marathon van 2:24 uur lopen.

Finishtijd van 6:33 uur

In de meest gunstige situatie, als je alles bij elkaar optelt, zouden ze dus 6:33 uur kunnen klokken op de Long Distance. “Je denkt misschien dat ik gek ben, maar ik denk van niet”, aldus Allen. “Ik denk dat Alistair Brownlee óf Kristian Blummenfelt – één van de twee – een kans heeft om zo snel te zijn dat we verbaasd zullen zijn over waar een mens toe in staat is op deze afstand.”