In de Filipijnse stad Davao hebben Markus Rolli en Radka Kahlefeldt Ironman 70.3 Davao Phillipines op hun naam geschreven. De Duitser Rolli bleef met 3:49:29 de Australische legende Craig Alexander krap drie minuten voor. Rolli was de eveneens Australische Tim van Berkel, die het brons pakte, krap vier minuten te snel af. De Tsjechische Kahlefeldt mocht na 4:16:52 het zegegebaar maken, tweeënhalve minuut voor de Zwitserse Caroline Steffen. Bijna twaalf minuten na de winnares kwam de Australische Kirralee Seidel over de meet om het podium te complementeren.

Eric Watson, oorspronkelijk uit Australië maar racend onder de vlag van Bahrein, was de eerste atleet uit het water na slechts 23:19 minuten. In zijn kielzog nog vijf man, waaronder Markus Rolli, Mauricio Mendes, Tim Reed en Anthony Costes. Op twee minuten volgde het Australische duo Craig Alexander en Tim van Berkel. Rolli gaf bij het fietsonderdeel flink gas: na tien kilometer had hij al een minuut voorsprong. Mendez en Reed moesten ondertussen lossen uit de achtervolgingsgroep en zagen hun achterstand op leider Rolli oplopen.

Naarmate de fietskilometers voorbij vlogen, nam de voorsprong van Rolli alleen maar toe. Achter de Duitser was Costes de enige die het tempo enigszins bij kon houden, terwijl het Australische duo Alexander en Van Berkel bij de rest van de achtervolgers aansloot. Na de negentig kilometer had Rolli een monstervoorsprong van ruim acht minuten, waardoor hij op zijn relatieve gemak de halve marathon kon beginnen. Acht minuten achter achter hem mochten Betten, Reed, Van Berkel en  Alexander om de overige podiumplaatsen strijden.

Waar Rolli relatief op zijn gemak kon lopen, was de strijd achter hem dus vol losgebarsten. Van Berkel en Alexander bleken na vijf kilometer lopen nog altijd onscheidbaar en liepen gezamenlijk met Reed de rest op een minuut. Na tien kilometer moest Van Berkel een gaatje laten, na 13 kilometer moest Reed ook lossen en hij werd gelijk weer voorbijgestreefd door Van Berkel. Alexander liep stug door naar een tweede plaats, terwijl Van Berkel zijn bronzen positie veilig stelde.

(tekst gaat verder onder de foto)

Kahlefeldt mag als eerste dame het finishlint omhoog houden. (Foto: Ironman.com)

Bij de dames een heel ander scenario. Snelste zwemmer was Manami Ijima uit Guam (Oceanisch eiland van de regio Micronesië, red.), op krap een minuut gevolgd door het uiteindelijke podium in reeds correcte volgorde: Kahlefeldt, Steffen en Seidel. Bij het fietsen lieten Kahlefeldt en Steffen de concurrentie direct achter zich. Na tien kilometer was de achterstand van een minuut op Ijima omgebogen in een voorsprong van een minuut. Gezamenlijk reden Kahlefeldt en Steffen alle dames op grote achterstand.

Het looponderdeel werd beslissend voor de twee koploopsters. De eerste kilometers liepen de dames schouder aan schouder, maar na zeven kilometer moest Steffen toch passen. Langzaam maar zeker kwam ze op achterstand te lopen, die uiteindelijk groeide tot tweeënhalve minuut. De beide dames hebben met hun onderlinge strijd de rest van het veld op een enorme afstand gelopen. Seidel was de eerste achtervolgster en maakte 11:44 minuten na Kahlefeldt het podium compleet.