Naast het geweld op de halve afstanden in Bahrein, La Quinta en Daytona vond er afgelopen weekend ook een heel ander soort triathlon plaats: de Patagonman Xtri. Mauricio Mendez was met 8:52:02 bij de mannen de snelste, waarmee hij tweevoudig Norseman winnaar Allan Hovda ruim achter zich liet. Bij de vrouwen stak de Britse Lucy Gossage met kop en schouders boven de rest uit: met 10:21:21 was ze niet alleen zesde overall, maar liet ze de tweede vrouw. Javiera Elisa Gainza Acevado, bijna twee uur achter zich. De in Aruba woonachtige Lars Stolk was de enige Nederlandse deelnemer. Hij finishte met 15:02:22 als 102e. 

Het parcours van de Patagonman maakt de naam ‘Xtreme’ waar. Het begint met 3.8 kilometer zwemmen vanaf een boot door het Aysén Fjord (10-12°C), van waar de atleten terug naar Puerto Chacabuco zwemmen. Daarna volgt een point-to-point fietsparcours van de traditionele 180 kilometer, met zo’n 2100 hoogtemeters. De deelnemers fietsen over het enige deel van de Carretera Austral dat verhard is, op weg naar Cerro Castillo. Van hieruit begint de marathon, die  over trails langs de rivier Ibáñez voert naar het General Carrera meer.

Ondanks het extreme karakter van deze triathlon, was het wedstrijdverloop niet heel spannend. Bij de heren zwom Mendez bij het veld weg met een sterke tijd van 47:29 minuten. De Mexicaan leidde vervolgens de wedstrijd tot het einde. Hovda liep bij het fietsonderdeel nog wel op hem in, maar had geen antwoord op een marathon van 3:05:32. Bij de vrouwen was de wedstrijd nog minder spannend. Gossage had na het zwemmen al negen minuten voorsprong. Na het fietsonderdeel was dit al meer dan een uur, waarna ze met 3:50:31 een vierde looptijd van de dag realiseerde en naar een zesde plaats algemeen liep.