Zoals de presentator van Studio Sport het afgelopen weekend terecht omschreef is de Monterferland Run dan misschien wel niet de grootste hardloopwedstrijd, maar wel één van de sterkst bezette runs van Nederland. Des te knapper is de prestatie van Maya Kingma, die na een seizoen met behoorlijk veel blessureleed naar een prachtige tiende overall plek liep en daarmee derde Nederlandse op de vijftien kilometer werd. Tijd: 53:03.

De wedstrijd werd gewonnen door Medina Elisa: de Ethiopische hardloopster kwam na 47:40 minuut over de streep en bleef daarmee respectievelijk vijf en dertien seconden voor haar landgenotes Aynadis Mebratu en Amane Beriso. Maureen Koster was de snelste Nederlandse en kwam als zesde over de finish: dat deed ze in een tijd van 49:28. Ook Jill Holterman, die negende werd, bleef als Nederlandse nog voor Kingma. Holterman finishte in 50:55 en vervolgens kwam Kingma dus als tiende over de streep in een tijd van 53:03.

Het is een prestatie van formaat van Kingma, die nooit eerder 15 kilometer in wedstrijdverband liep en zich de komende maanden volledig zal focussen op de Olympische Spelen van Parijs 2024. Het parcours van de Montferland Run is niet eenvoudig en telde – volgens het horloge van Kingma – 126 hoogtemeters. “Blij met het resultaat. Na een seizoen waar ik veel struggles en gezondheidsproblemen had, heb ik mijn verdiende rust genomen en ben ik sinds vier weken weer serieuzer aan het trainen. Ik stond aan de start met gezonde zenuwen.”

Belangrijkste conclusie voor Kingma is dat ze geen lichamelijke problemen meer ondervond bij het lopen op hoog tempo. Logischerwijs is dat een enorme opsteker voor de atlete die in Parijs zomaar eens naar een topklassering zou kunnen lopen.

Bij de mannen bleek de snelste triatleet Thomas Cremers. Hij werd 20e in een tijd van 47:43. Niels te Pas – die tegenwoordig ‘alleen’ nog hardloopt – bleef hem wel voor en werd zestiende in een tijd van 46:44. De Keniaan Sebastian Sawe – wereldkampioen op de halve marathon – won de race in een tijd van 42:35.