Slechts anderhalve week terug stond Maya Kingma met een lach aan de start van de Mixed Team Relay in Hamburg. Gebroederlijk naast Rachel Klamer, Mitch Kolkman en invaller Niels van Lanen. Het blijkt voor de zoveelste keer allemaal een facade, want nu blijkt dat de topatlete nog steeds wordt gepest en zelfs bedreigd én dat Kingma niet met haar Nederlandse triathloncollega’s afreist naar Parijs, maar in haar eentje in een Airbnb verblijft, buiten het atletendorp dus.
Het is een even schokkend en stuitend verhaal in het AD, waaruit blijkt dat Kingma eigenlijk zeer tevreden is met haar keuze voor een Airbnb, die overigens wordt bekostigd door het NOC*NSF, want ‘als je puur kijkt naar rust, plezier en het mentale aspect, is dit wel tachtig procent verbetering voor me’. Tegelijkertijd zit Kingma dus volledig afgezonderd van haar Nederlandse collega’s – Rachel Klamer, Richard Murray, Mitch Kolkman en reserve Barbara de Koning – en andere sporters die in het atletendorp verblijven, en zal ze ook met de metro naar de race gaan, in plaats van met een speciale atletenbus. De wedstrijdbespreking doet Kingma via FaceTime of telefoon en zeker niet in één ruimte met de rest van het Mixed Relay Team. Het klinkt gek, maar voor Kingma voelt het goed.
Het is het gevolg van de Olympische Spelen van Tokyo – en de jaren daarna – waar ze volledig in de clinch lag met dezelfde Rachel Klamer en toen nog Jorik van Egdom en Marco van der Stel (met wie ze toen deel uitmaakte van het Nederlandse Mixed Relay Team, red.), maar ook de technische staf van de NTB. Niet veel later kwamen alle schokkende en inmiddels bekende onderzoeksrapporten over de misstanden naar buiten, waaruit bleek dat een aantal Nederlandse triatleten stelselmatig werd gepest, gekleineerd en mentaal werd misbruikt, waaronder ook Kingma. Uitgerekend haar Olympische ploeggenoten kwamen als grote stoorzenders uit de rapporten naar voren. NTB-directeur Rembert Groenman moest het veld ruimen, evenals Technisch Directeur Adrie Berk en NTC-coach Jordi Meulenberg. Daarnaast vertrokken veel meer mensen bij de bond, waaronder het voltallige bestuur.
Atleten als Rachel Klamer en Richard Murray spraken na de onderzoeksrapporten van een ‘overdreven situatie’ en schreven openlijk dat collega’s zich niet zo moesten aanstellen. Ondertussen konden zij lekker hun eigen gang gaan binnen hun eigen traject richting Parijs 2024 en werden er geen enkele maatregelen getroffen, maar ondertussen blijkt nu dus dat Kingma zich nog steeds gepest en bedreigd voelt. De Olympische Spelen van Tokyo omschreef ze eerder al eens als de twee ‘kutste weken van mijn leven’ en om die situatie dit keer te voorkomen, kiest ze nu dus volledig haar eigen weg. Lang twijfelde ze of ze überhaupt naar Parijs zou afreizen om mee te doen aan wat voor haar de tweede Olympische Spelen zullen worden. Kingma geeft aan wel goed contact te hebben met de huidige bondscoach Marcel Wouda.
Eén ding is zeker; de objectieve kijker zal met een heel ander gevoel naar de aankomende Mixed Team Relay kijken, waarbij Nederland op 5 augustus in actie komt. De individuele races staan gepland voor volgende week dinsdag (mannen) en woensdag (vrouwen).