De negende plaats bij de Mixed Team Relay vanochtend in Abu Dhabi was dan wel niet waar Rachel Klamer, Marco van der Stel, Jorik van Egdom en ook Maya Kingma voor waren gekomen, er werd tenslotte gemikt op een achtste en eigenlijk zelfs een vijfde plaats, toch was het volgens Kingma vandaag wel het maximaal haalbare. ,,Natuurlijk zaten we liever binnen de top acht, maar eigenlijk was het van ons allemaal een sterke race en hebben we er uit gehaald wat er in zat.”

Kingma beleefde zelf een bijzonder sterke race. Na Klamer en Van der Stel mocht de derde atlete in de Nederlandse formatie als twaalfde het water in duiken, met op dat moment een achterstand van 28 seconden op de koplopers: Amerika, Australië en Duitsland. ,,Marco zat net achter een groepje en daardoor dook ik net achter Non Stanford (GBR, red.) het water in. Ik kon naar haar toe zwemmen en was eigenlijk aan het inhalen, maar ik lag aan de buitenkant van de boei. En dus verloor ik weer wat en werd ik naar achteren geduwd. Daardoor kon ik helaas niet naar de groep voor me zwemmen.”

Tijdens het zwemmen maakte Kingma dan ook geen tijd goed, ze verloor juist twee seconden, maar ze handhaafde wel uitstekend haar positie. ,,Op de fiets kwam ik met Sara Perez (SPA, red.) te rijden. Ik riep haar om samen te werken, om zo bij Stanford en een Zuid-Afrikaanse te komen die vlak voor ons zaten. We hebben een paar keer hard van elkaar overgenomen.”

Uiteindelijk reed Kingma naar Non toe. Op dat moment had Perez de Nederlandse al moeten laten gaan en was de Zuid-Afrikaanse ook afgehaakt. ,,In de tweede ronde was het vervolgens bijten om bij Non te blijven. Daarna een goede wissel gehad en daar heb ik geprobeerd elke keer wat meer te pushen.”

Kingma kon tijdens het lopen haar tijdens het fietsen veroverde achtste plaats handhaven en daarmee bracht ze Jorik van Egdom in een uitstekende uitgangspositie voor een goede eindklassering. ,,Hij heeft gedaan wat hij kon. Het was een sterke race van iedereen. We hebben eruit gehaald wat erin zat.”

Van Egdom verloor uiteindelijk dus één positie, waardoor de Nederlandse formatie als negende over de streep kwam. De race werd gewonnen door Australië.