Het is van beide Nederlanders een prachtige prestatie: zowel Menno Koolhaas als Milan Brons finishte zojuist binnen de top tien van het Europees Kampioenschap Ironman in Frankfurt. Koolhaas werd zevende en Brons negende, in een door de Fransman Denis Chevrot gewonnen race.

De dag begon al meteen goed voor Koolhaas, want door na 46:03 minuut uit het water te komen, lag hij samen met Lukasz Woit, Robert Wilkowiecki en Baptiste Neveu aan de leiding. Brons had wat meer moeite in het water, in ieder geval wel met het tempo vooraan, want kwam als zestiende terug richting de eerste wisselzone en keek toen tegen een achterstand van ruim 3:30 minuut aan.

Op de fiets was het Wojt die al snel de leiding solo op zich nam, maar de Duitser zou niet veel later uitstappen omdat hij de race als voorbereiding zag op een andere wedstrijd die hij volgende week doet. Op zich opvallend tijdens een EK, maar toch gebeurde het en zo was het ineens Nils Frommhold die na 115 kilometer aan de leiding reed. Niet in zijn eentje overigens, want er was toen een kopgroep van in totaal 16 man ontstaan en ook Koolhaas en de sterk naar voren gereden Brons reden hier vooraan. Niet veel later bleek het tempo voor Koolhaas te hoog te liggen en terwijl Brons wel meekon met de snelste mannen, moest Koolhaas de steeds kleiner wordende kopgroep laten gaan.

Uiteindelijk gebeurde er in de slotfase van het fietsen nog een hele hoop en werden er grote verschillen gemaakt. Boris Stein was uiteindelijk de man in vorm – althans op de fiets – en met een fietstijd van 4:10:29 uur was hij de eerste die terugkwam in T2. De groep daarachter, met Brons ook daarbij, volgde op meer dan vier minuten achterstand. Koolhaas volgde als veertiende en had toen een enorm opgelopen achterstand: ruim 13 minuten.

Tijdens het lopen was het echter Koolhaas die meteen veel tijd begon goed te maken en zo mooi naar voren oprukte. Halverwege de run lag hij elfde en was zijn achterstand al teruggelopen tot 8:52 minuut. Brons had het toen wat zwaarder, lag tiende en keek tegen een achterstand van 6:22 minuut op.

De Franse Chevrot had op dat moment de leiding in de wedstrijd al overgenomen, ook al waren de verschillen voorin klein. De top tien veranderde constant en met nog veertien kilometer te gaan liepen Brons en Koolhaas zij aan zij op een gedeelde achtste plaats. Het was echter wel erop en erover voor Koolhaas, want vanaf dat moment zag hij zijn voorsprong op Brons snel groter worden.

Het was ook het moment waarop Chevrot de wedstrijd definitief naar zich toetrok: hij kroonde zich Europees Kampioen in een tijd van 7:52:54. Wilkowiecki werd tweede in een tijd van 7:56:32 en Clément Mignon werd derde in 7:58:43.

Koolhaas luisterde zijn debuut op met een zevende plaats en een tijd van 8:05:43. Brons volgde als negende in een tijd van 8:14:34.