Ze sprak het niet volledig uit, maar Lotte Wilms baalde er best een beetje van dat de Oostenrijkse Simone Kumhofer zojuist voor haar finishte tijdens Challenge Walchsee, waardoor Wilms dus genoegen moest nemen met een tweede plaats. Wilms gold op voorhand als favoriet, maar had in de dagen in aanloop naar de race een behoorlijke tegenslag te verwerken. In dat licht bezien is de prestatie van Wilms nog steeds een uitzonderlijk knappe. 

Wilms werd twee dagen geleden namelijk – tijdens het trainen – in haar lip gestoken door een bij. Niks ernstigs zou je zeggen, maar zonder dat ze het zelf wist, bleek Wilms allergisch te zijn en kreeg ze direct te maken met een opgezwollen mond en last met ademen. Via de dokter kwam ze uiteindelijk in het ziekenhuis terecht en werd ze volgegooid met medicijnen. Alles om maar op tijd oké te zijn voor de race.

Challenge Walchsee begon aanvankelijk goed voor de in Australië woonachtige Nederlandse topatlete, want na het zwemmen had ze een behoorlijke voorsprong op alle andere vrouwen. Op de fiets – een zeer heuvelachtig parcours door Tirol – werd het echter zwaar. Niet alleen vanwege de heuvels, maar ook vanwege de verzengende hitte én dus de naweeën van de medicatie. Toen Kumhofer voorbij kwam, kon Wilms dan ook niet aanhaken en moest ze de Oostenrijkse laten gaan. Die begon uiteindelijk met een voorsprong van meerdere minuten aan de afsluitende halve marathon.

Tijdens die run bleef de achterstand van Wilms aanvankelijk gelijk, maar in de laatste kilometers kwam de Nederlandse toch nog ineens dichtbij de overwinning. Kumhofer hield echter stand en won de wedstrijd – in tranen van geluk – na 4:17:11: ze is de eerste Oostenrijkse winnares van Challenge Walchsee ooit. Wilms finishte als tweede in 4:18:17 en de Amerikaanse Amy Cymerman werd derde in 4:21:30. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Mannenrace

Bij de mannenrace was het Frederic Funk die zijn titel wist te prolongeren. De Duitser kwam als vierde uit het water, maar nam op de fiets al snel de leiding over en reed bij iedereen weg, waaronder zijn landgenoot Florian Angert. De Amerikaan Sam Long keek tegen een achterstand van bijna vier minuten op, maar reed volle bak door en rukte van een achtste positie naar een tweede plaats op. Vooral in de laatste fietskilometers deed hij goede zaken. 

Tijdens de run snoepte Long steeds meer van zijn achterstand op, maar ook Funk bleef een prachtig tempo lopen en kon zo de overwinning claimen. Dat deed hij in een tijd van 3:36:01. Long werd tweede in 3:38:07 en de Griek Panagiotis Bitados werd derde in 3:42:20.

De top drie bij de mannen, met Funk als winnaar. (Foto: 3athlon.nl)