Hij was zojuist ongenaakbaar tijdens de 043 Triathlon: Menno Koolhaas pakte een ruimschootse overwinning in Maastricht. Gisteren zagen we hem nog voorin meedoen tijdens het NK OD in Rotterdam – hij was toen genoodzaakt uit te stappen vanwege een lekke band – maar vandaag verscheen hij dus alweer aan de start van deze Middle Distance, tevens het kwalificatiemoment voor het WK Long Distance in Almere. De tweede plek ging naar Niek Heldoorn, die debuteerde op de lange afstand (+6:09). Met Milan Brons was het podium compleet (+13:28). Enkele weken geleden werd duidelijk dat de eerste twee mannen zich vandaag direct zouden plaatsen voor het WK in Almere.

Al na het zwemmen ging Koolhaas ruimschoots aan de leiding. Na 21:07 minuut kwam hij met een voorsprong van 57 seconden op de tweede atleet – dat was Heldoorn – uit het water. Brons volgde op ruim twee minuten van Koolhaas als derde. Cornelis Scheltinga en Diederik Scheltinga kwamen nagenoeg gelijktijdig op een vierde en vijfde plaats uit het water. De broers keken op dit punt tegen een kleine vier minuten achterstand op.

In het zadel wist Koolhaas zijn voorsprong nog flink uit te breiden. Vooral in het eerste deel van het fietsen reed de atleet sterk en zo trapte hij snel bij zijn achtervolgers vandaan. Halverwege het fietsen genoot Koolhaas ruim twee minuten voorsprong op Heldoorn, die nog altijd tweede lag. Brons volgde 4:12 minuut later op een derde plek.

Koolhaas hing na 90 kilometer fietsen zijn fiets als eerste terug in de rekken. Met een kleine drie minuten buffer op zijn eerstvolgende concurrent – Heldoorn – mocht hij zich vervolgens opmaken voor het looponderdeel. Brons wisselde een handjevol seconden na Heldoorn als derde. Cornelis Scheltinga fietste de laatste kilometers samen met de Belgische Lauren de Smet en zo wisselden de nummers vier en vijf, ongeveer tien minuten na Koolhaas, tegelijkertijd naar het lopen. Diederik Scheltinga verdween tijdens het fietsen uit de top tien.

Koolhaas bleek nog niet al zijn kruid verschoten te hebben, want ook tijdens het lopen zette hij zijn sterke race voort. Halverwege het lopen was zijn voorsprong op Heldoorn opgelopen richting 5:36 minuut. Brons lag nog altijd derde (+7:31). Dat niemand meer tussen Koolhaas en de overwinning ging komen, werd snel duidelijk. In het tweede deel van het looponderdeel slaagde Koolhaas erin zijn voorsprong netjes te handhaven, al zakte hij iets terug. Na een race van 3:31:50 uur en een zeer nette looptijd van 1:07:53 minuut op de twintig kilometer, mocht Koolhaas het lint optillen. Heldoorn legde beslag op het zilver (+6:09) en Brons rondde het podium af (+13:28). Cornelis Scheltinga kwam op een vierde plek over de streep (+19:46).