Voor het NK OD voor mannen waren op voorhand een aantal favorieten en één van die favorieten was Menno Koolhaas. Die favorietenrol maakte hij zojuist meer dan waar, want na een ijzersterke wedstrijd in Veenendaal kroonde hij zich zojuist Nederlands Kampioen. Hij ging de wedstrijd van begin tot eind aan de leiding.

Aanvankelijk deed hij dat nog samen met Marco Akershoek, de nummer twee van vorig jaar. Al na het zwemmen hadden beide mannen een gaatje op de rest van het veld en op de fiets werd dat gat alleen maar groter. Gedurende de tien afsluitende loopkilometers leken deze twee mannen dan ook te gaan strijden voor het goud en zilver.

In het geval van Koolhaas klopte dat: hij liep direct weg bij Akershoek en kon ondertussen een sterk opkomende Youri Keulen het hoofd bieden. Keulen pakte uiteindelijk – op slechts een paar seconden achterstand – het zilver. Het brons was voor Joey van ‘t Verlaat. Eerder vandaag kroonde Sarissa de Vries zich ook al Nederlands kampioen.

Een uitgebreid wedstrijdverslag volgt later vandaag, maar hier alvast de reactie van Koolhaas. Daaronder ook de reactie van runner-up Youri Keulen.