Het werd gisteren een lange dag voor Michiel de Wilde tijdens Ironman Lake Placid. Een 20e plek was ongetwijfeld niet waarvoor hij naar Amerika afreisde. De Wilde kwam op 1:59:16 uur van de winnaar over de streep. Die winnaar was Rasmus Svenningsson. De Zweed tilde na 8:13:25 uur het lint op. De tweede plaats ging naar de Franse Arnoud Guilloux (+9:48) en met de Engelse Joe Skipper – die drie weken geleden nog een uitgedunde Ironman UK won – was het podium compleet (+10:35).

De Wilde kwam op 9:11 minuut afstand van de snelste zwemmer en daarmee als zeventiende uit het water. De snelste zwemtijd werd geklokt door Balazs Csoke. De Hongaarse atleet had 46:44 minuut nodig voor dit eerste onderdeel. In plaats van posities op te schuiven op de fiets – zoals we De Wilde vaak zien doen – zakte hij in het zadel juist hard terug. Halverwege het fietsen lag de atleet op een 21e plaats, 20:48 minuut achter de eerste drie mannen die een groepje vormden. Dat waren Guilloux, Svenningsson en de Franse Romain Guillaume.

Eenmaal aangekomen in T2, was de afstand van De Wilde tot Svenningsson, die in zijn eentje was ontsnapt aan de andere mannen, opgelopen tot 50:37 minuut. Toch besloot de Nederlander zich te wagen aan de marathon. Eind mei zagen wij hem – door een lekke band – uitstappen tijdens Ironman Tulsa, maar die vervelende bijsmaak wilde hij duidelijk wegspoelen door vandaag in ieder geval te finishen. Het werd echter een zware strijd voor De Wilde, want met een tijd van 3:55:52 uur op de marathon is het duidelijk dat de atleet af moest zien om überhaupt nog naar de streep te komen.

“Een mega zware dag. Je zou denken dat ik wat sneller kan zijn…dat dacht ik ook”, legt hij na de race uit op Instagram. “Ik kon mijn voeding tijdens het fietsen en lopen niet binnenhouden.”

Voorin het veld bleek de winnaar zich al na het fietsonderdeel vooraan de race te begeven. Svenningsson stond zijn koppositie niet meer af en liep met een tijd van 2:51:05 uur richting het eremetaal. Alleen Skipper wist nog sneller te lopen. Een looptijd van 2:49:04 uur zag de Engelsman van een vierde plaats na het fietsen opschuiven naar een derde plek.