Aanstaande zondag is het eindelijk zo ver voor Milan Brons: zijn allereerste hele triathlon staat dan op het programma. Nadat de Almeerse triatleet zich een aantal jaar richtte op de halve afstand, waagt hij zich dit weekend aan een Long Distance tijdens de 140.6INN in Girona, Spanje. Een voor hem onderhand bekende omgeving, want hij bracht er zowel vorig jaar als dit jaar een aantal maanden door. We blikken met Brons vooruit op deze vuurdoop. Eén ding is zeker: hij heeft er veel zin in. “Ik ben blij dat er een mogelijkheid is om nu een hele te doen in Europa. Die kans heb ik gegrepen. Ik heb er zin in om zondag lekker te knallen.”

Vorig jaar pakte Brons nog een aantal triathlons mee, maar toch is het ondertussen alweer lang geleden dat hij mocht racen. “Ik heb de hele winter hard getraind, in de hoop dat de wedstrijden nu weer door zouden gaan. Dat is toch altijd weer afwachten. Ik heb in eerste instantie gekeken of ik in Amerika zou gaan racen, maar toen zag ik dat er in Spanje een Challenge (Gran Canaria, red.) doorging, dat de berichten langzaam positiever werden voor Europa én ontdekte ik deze wedstrijd.” Dat was pas een maand geleden, maar na een goede winter gedraaid te hebben, kon Brons de trainingen snel uitbreiden met wat specifieke Long Distance trainingen.

Eerste mogelijkheid voor een Long Distance in Europa

“Ik ben in april naar Girona gegaan om te trainen, want de omgeving is daar gewoon prachtig; het is niet voor niets dat veel toppers (Frodeno bijvoorbeeld, red.) daar wonen. Toen wist ik nog niet dat ik deze race zou doen, maar ik ging die kant op om al wel een tandje bij te zetten in mijn trainingen, in de hoop dat er rond deze periode een wedstrijd zou zijn. Via via hoorde ik dat Girona eind mei een leuke optie zou zijn en toen ben ik op onderzoek uit gegaan. Dat het een Spaans Kampioenschap is, sprak mij wel aan én het wordt ondersteund door de PTO; dan zal het niet iets heel kleinschaligs zijn, dacht ik.” Heel veel keus had hij ook niet, gaat Brons verder. Voorlopig staan er in Europa namelijk geen andere Long Distances op de planning: “Of ik had naar Amerika moeten gaan, voor Tulsa bijvoorbeeld, maar dat is toch wel wat anders. En hier ken ik de omgeving, dus ik heb er een goed gevoel bij. Ik heb me ingeschreven en ben er lekker voor gaan trainen.”

Zo ging vanaf april echt het gas erop, vertelt Brons. “Toen ben ik de lange afstands specifieke trainingen erin gaan verwerken, zoals lange duurlopen en combi trainingen met lang fietsen en lang lopen. Vanaf toen lag de focus volledig op eind mei.”

‘Het is niet Almere-vlak’

Wat Brons qua positie en tijden precies kan en mag verwachten van zijn eerste hele, is nog lastig in te schatten. “Spanje is best wel een groot triathlonland. Het kan maar zo zijn dat er gasten meedoen die ik niet ken, maar die heel goed blijken te zijn. Dus een eindklassering vind ik lastig in te schatten.” Daarbij maakt het parcours de rekensom voor een verwachte eindtijd er ook niet makkelijker op. “Het is best een pittig parcours”, legt Brons uit. “Vooral met fietsen: er zitten volgens mij 2300 hoogtemeters in, dus het is Almere-vlak”, lacht hij. “Maar het is wel een heel gaaf en mooi parcours.”

‘Een hele is gewoon wat anders’

Al weet Brons niet precies wat voor positie of tijd hij er aan vast zal hangen, heeft hij alle vertrouwen in zijn eerste Long Distance. “Ik heb er veel vertrouwen in. Ik heb zelf het idee dat ik gewoon heel erg goed heb kunnen trainen. Vooral het hardlopen en zwemmen is de afgelopen maanden heel goed gegaan. En het fietsen gaat ook de goede kant op. Maar, het is mijn eerste hele…je weet dan niet zo goed wat je kunt verwachten, dus ik ga er een beetje blanco in. Ik kan geen tijden roepen, want ik weet een beetje wat ik op een halve kan, maar dat kan ik niet doorrekenen naar een hele; dat is gewoon wat anders.”

Zenuwachtig is Brons in ieder geval nog niet: “Ik zie het eigenlijk gewoon als een wedstrijd als alle andere wedstrijden. Normaal dacht ik na een halve wel eens ‘poh, dan moet ik dat twee keer achter elkaar doen’, maar ik weet natuurlijk ook wel dat je een hele op een andere intensiteit doet en met een andere voorbereiding. Dus ik ga de wedstrijd ook met een ander plan in, zodat ik niet na dertig kilometer fietsen al kapot ben”, grapt Brons.

Oosterdijk en Kortekaas ook van start

Het mag dan wel geen Ironman of Challenge zijn, toch trekt de race met Cameron Wurf ook een grote naam binnen de sport aan. De Australische atleet, die in Andorra woonachtig is, zal naar verwachting dit weekend ook aan de start verschijnen. “Hij is natuurlijk best veel aan het koersen voor Ineos, maar ik zag hem op de lijst staan. Het is wel heel tof als zo iemand mee doet. Het is sowieso een leuke startlijst; er staan wel wat goede gasten op, dus ik ben benieuwd.” Namens Nederland zullen ook Tessa Kortekaas en Tom Oosterdijk tussen de pro’s deelnemen.