Donald Hillebregt is blijven hangen nadat hij vorige week al ‘down under’ in actie kwam en Mitch Kolkman is inmiddels ook de wereld overgevlogen: morgenochtend Nederlandse tijd komen beide mannen in actie tijdens de eerste World Triathlon Cup van het seizoen. In een belangrijk Olympisch wordt die race in het Nieuw-Zeelandse Napier gehouden.

Zoals wel vaker wordt de wedstrijd nog niet meteen door alle wereldtoppers gevonden, maar toch mogen Kolkman en Hillebregt rekenen op meer dan flinke concurrentie. Torenhoog favoriet voor de overwinning is in ieder geval de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde, die meteen ook als één van de grootste favorieten voor de Olympische Spelen van juli/augustus wordt gezien.

Andere hooggeplaatste atleten – op basis van startnummer in ieder geval – zijn de Portugese Ricardo Batista, Nieuw-Zeelander Dylan McCullough, Hongaar Gábor Faldum en Nieuw-Zeelander Tayler Reid. Allemaal zullen ze in Napier meedoen om de strijd voor de medailles.

Kolkman gaat morgen met startnummer 22 van start en hoopt een vervolg aan zijn succesvolle 2023-seizoen te geven. Zijn beste prestatie was toen een derde plaats bij het WK OD U23. In het Spaanse Pontevedra beleefde hij op 23 september zijn definitieve doorbraak en kwam hij duidelijk geëmotioneerd over de finish.

Donald Hillebregt hoopt – zoals altijd in het buitenland en overigens net als Kolkman – zoveel mogelijk Olympische kwalificatiepunten te verdienen. Vorige week werd hij veertiende bij de Oceania Cup Wanaka, waar hij vooral vertrouwen tankte richting de wedstrijd van morgen.

In Napier staan geen Nederlandse vrouwen aan de start.