Mitch Kolkman is zijn seizoen op een sterke manier begonnen door top twintig te finishen bij de World Triathlon Cup Napier. In Nieuw-Zeeland racete hij naar een mooie negentiende plaats. De wedstrijd kreeg tijdens het afsluitende looponderdeel een geweldige ontknoping, toen de Australiër Callum McClusky alles op alles moest zetten om Hayden Wilde voor te blijven en uiteindelijk de wedstrijd wist te winnen. Donald Hillebregt werd 35e.

Meteen na het zwemmen was er al een kleine schifting binnen de wedstrijd; de Italiaan Alessio Crociani en Nieuw-Zeelander Dylan McCullough gingen er met z’n tweeën vandoor en kwamen na 8:59 minuut als eerste weer terug uit het water. Daarachter volgde vervolgens een grote groep op tien seconden. Mitch Kolkman beleefde meteen een voortvarende start van de race, want volgde als dertiende uit het water en had dus een mooie aansluiting. Donald Hillebregt had het wat lastiger in het water, klom als 28e aan land en keek toen tegen een achterstand van 30 seconden aan.

Haast onmogelijke inhaalslag voor Hayden Wilde

Voor Hillebregt betekende dat meteen ook dat hij op de fiets de aansluiting met de grotere groep miste en in een klein achtervolgend groepje terecht kwam. Dat was vervelend voor Hillebregt, want ook al gingen Crociani en McCullough de eerste kilometers nog solo aan de leiding, werden ze al snel verschalkt door die grote groep en ontstond er dus een leidend peloton van 21 man, met daarin ook Kolkman. Opvallendste afwezige in deze grote groep was overigens ook de op voorhand torenhoog favoriet Hayden Wilde, die dus ook aan een haast onmogelijke inhaalslag moest beginnen.

In het peloton werd zo hard mogelijk gereden, vooral om ervoor te zorgen dat Wilde, die steeds iets meer dan halve minuut achter die groep reed, niet dichterbij zou komen. Met nog een paar kilometer te gaan sloot de groep met Wilde aan bij de groep met Hillebregt, maar daar moest dus wel volle bak gereden worden om niet op te grote achterstand gezet te worden. Dat deden ze goed, want ondanks het hoge tempo in het peloton, bleef hun achterstand steeds rond iets meer dan een halve minuut schommelen en werd die achterstand dus niet onoverbrugbaar groot.

Kolkman handhaaft uitstekend

Ondertussen handhaafde Kolkman zich uitstekend, door als negende T2 binnen te rijden en dus samen met de grote kopgroep aan de afsluitende vijf kilometer hardlopen te beginnen. In de laatste kilometers op de fiets was Wilde er nog met een paar mannen vandoor gegaan en iets dichterbij gekomen; hij begon met 27 seconden achterstand aan de run. Hillebregt begon met 38 seconden achterstand.

Na één van drie looprondes was Hillebregt echter al gezien: zijn achterstand was toen al opgelopen tot ruim een minuut. Kolkman liep daarentegen sterk, al kon ook hij niet met de snelste mannen van dat moment mee. Meeste ogen waren echter toch gericht op Wilde, die al bijna tien seconden van zijn achterstand had goed gemaakt en de eerste mannen uit het peloton begon op te rapen. Ook Kolkman moest eraan geloven en moest lijdzaam toekijken hoe Wilde aan hem voorbij vloog.

Spannend slotakkoord

Toch was het vooralsnog de Australiër Callum McClusky die de leiding in de wedstrijd had en onverstoorbaar aan de leiding bleef gaan. Halverwege de run lag hij meer dan vijf seconden voor op een groot achtervolgend lint aan mannen en was het vooral knap hoe hij echt zijn eigen ding leek te doen. Ondertussen bleef Wilde maar tijd en posities pakken en lag hij al op een derde plaats.

In de slotfase rukte Wilde op naar de tweede plaats en met iets meer dan een kilometer te gaan had hij dus alleen McClusky nog voor zich lopen. De Australiër bleef gefocust, keek niet achterom en liep zo hard mogelijk om de overwinning veilig te stellen. Dat deed hij op een geweldige manier, want ook al begon Wilde bijna te sprinten met nog een paar honderd meter te gaan, was het toch McClusky die naar de overwinning leek te lopen.

En zo gebeurde uiteindelijk ook. McClusky won de wedstrijd in een tijd van 49:42 minuut, terwijl Wilde tweede werd op 6 seconden achterstand. De Spanjaard Alberto Gonzalez Garcia werd derde op 8 seconden achterstand.

Kolkman finishte uiteindelijk op een mooie negentiende plaats (+0:57). Hillebregt finishte als 35e op 2:30 minuut achterstand.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Callum McClusky wint World Triathlon Cup Napier (Foto: World Triathlon)

Vrouwenrace

De vrouwenrace werd gewonnen door de Australische Sophie Linn. Met een tijd van 56:36 bleef zij onder andere Sophie Alden (+0:09) en Olivia Mathias (+0:10) voor. Er stonden geen Nederlandse vrouwen aan de start.