Het duurt nog even voor het NK Cross Triathlon (2019) en WK Cross Triathlon (2020) in Almere worden gehouden, maar de eerste serieuze werkzaamheden voor het nieuw aan te leggen mountainbikeparcours worden morgen gestart. ,,Hele zware parcoursen”, vertelt Patrick Jansen namens het bedrijf Track & Trails dat verantwoordelijk is voor de aanleg van twee routes van allebei zo’n 7.5 kilometer.

Eén van de routes voert rondom De Kemphaan, de ander over de voormalige stortplaats Braambergen. Morgen wordt er gestart met het ‘uitvlaggen’ van de routes, zodat maandag de echte bouwwerkzaamheden kunnen beginnen. ,,Je verwacht het misschien niet zo snel van Almere, maar daar mountainbiken wordt niet alleen heel gaaf, maar ook heel pittig”, gaat Jansen verder. ,,Bij De Kemphaan gaat het voornamelijk om ‘flowy singletracks’ met twee stukjes asfalt erin. Daar zullen mensen blij mee zijn, want tegen de tijd dat je het asfalt hebt bereikt, ben je al moe genoeg. Het blijft écht mountainbiken”, aldus Jansen.

Rondom Braambergen worden overigens de hoogtemeters ingebracht. ,,Zo’n 200 ongeveer”, aldus Jansen die de hele route al heeft uitgetekend. ,,Dit is toch wel heel tof om te bouwen hoor, gewoon omdat het zo’n leuk parcours wordt”, gaat de bouwer verder die overigens al tientallen andere routes in Nederland heeft uitgezet. ,,Mensen zullen verbaasd zijn hoe zwaar deze routes in Almere worden.”

In totaal zijn er zes instanties betrokken bij de bouw van het mountainbikeparcours, zo vertelt Klaas Huttenga namens Stichting MTB&More dat één van de grondleggers van het project is. Huttenga is daar de voorzitter. ,,Het gaat nu echt beginnen. Morgen gaan we de route rondom de Kemphaan uitvlaggen en de eerste snoeiwerkzaamheden verrichten. Maandag kan de graafmachine het parcours op. Twee maanden later volgt Braambergen. Voor 15 maart 2019 willen we klaar zijn en dat gaat ook zeker lukken.”

Als een eer ziet Huttenga het dat het parcours direct wordt gebruikt voor twee grote wedstrijden: in 2019 het NK Cross Triathlon en in 2020 het WK Cross Triathlon. ,,Dat is natuurlijk een hele mooie erkenning.” Ook Jansen zegt dat. ,,Een hele mooie beloning voor iedereen die hier aan werkt.”