Nederland genoot afgelopen weekend volop van de kou en menig triatleet zagen we de afgelopen dagen dan ook op schaatsen voorbij komen. Fervent fietsers Ramses Bekkenk en Martin Schuttert lieten het bij fietsen. Eerder fietsten de twee al eens de Elfstedentocht op de mountainbike, maar nu schaatsers de Friese sloten vulden en het landschap wit kleurde, konden ze deze kans niet aan zich voorbij laten gaan. De twee sprongen op de mountainbike om de tocht der tochten te fietsen, waarvan gedeelten zelfs over ijs.

“Met een temperatuur van elf graden onder nul reden we om 8.00 uur weg uit Dokkum, een mooie opkomende zon tegemoet. Het grootste deel hebben we over de weg gereden, maar vanaf Oudkerk zijn we over het ijs naar Leeuwarden gereden en ook na Franeker en Bartlehiem hebben we een stuk ijs meegepakt”, vertelt Schuttert.

“Naarmate we verder onderweg waren, zag je steeds meer historie van wat je kent van vroeger van televisie: dat is sowieso leuk om mee te maken”, vertelt Bekkenk enthousiast. “De stukjes over het ijs waren bijzonder. De omstandigheden waren feitelijk schaatsomstandigheden; het was natuurlijk behoorlijk koud, maar ik moet zeggen dat we daar weinig last van hebben gehad. Met zo’n wit landschap, stukken ijs en mensen die aan het schaatsen waren, was het een bijzondere ervaring.”

“In totaal reden we 218 kilometer en door het betere ‘brommerwerk’ van Ramses waren we ruim binnen de acht uur weer terug in Dokkum, om aan te schuiven voor een uitsmijter met kaas bij onze sponsor Drowa”, aldus Schuttert.