De Nederlandse ploeg is zojuist negende geworden bij de eerste Mixed Team Relay van dit seizoen. In Abu Dhabi werd gehoopt op een achtste, liever nog een vijfde plaats, maar dat bleek vandaag net te hoog gegrepen. Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maya Kingma en Jorik van Egdom lieten daarentegen wel zien mee te kunnen op dit niveau. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Australië.
(tekst gaat verder onder foto)
Bij de Mixed Team Relay werd er, per atleet, 300 meter gezwommen, 7.6 kilometer gefietst en 1.5 kilometer hardgelopen. Voor Nederland stond er na de vijfde plaats op het WK in Hamburg, de vijfde plaats in Nottingham en achtste plaats in Edmonton vorig jaar best wat op het spel. De hoop werd vooraf uitgesproken om opnieuw top acht te finishten, liefst zelfs top vijf.
Met goede hoop trapte Rachel Klamer dan ook af en dus dook zij als eerste het water van Abu Dhabi in. Als veertiende kwam ze daar weer uit, met vijftien seconden achterstand op de eerste dame uit Brazilië.
Terwijl op de fiets alles samenklonterde, Klamer reed het gat in hoogst eigen persoon dicht, was het de Amerikaanse Taylor Spivey die liet zien over geweldige benen te beschikken: in haar eentje bleef ze een grote groep achtervolgers ruim tien seconden voor.
Dat Spivey écht wonderbenen had bleek een paar kilometer later wel, toen ze bij het binnenkomen van de wisselzone haar voorsprong zelfs had uitgebreid tot achttien seconden. Tijdens het lopen behield Spivey haar voorsprong, maar verloor ze wel een paar seconden op onder andere Duitsland en Australië en dus ging de race bij het ingaan van de tweede heat weer redelijk gelijk op. Klamer had echter meer moeite om het tempo te volgen en tikte Marco van der Stel als tiende weg. Nederland had op dit punt 23 seconden achterstand.
(tekst gaat verder onder foto)
Van der Stel begon op zijn beurt voortvarend aan de race. Tijdens het zwemmen maakte hij dan wel geen tijd goed, hij kwam ook met 23 seconden achterstand op de Amerikaanse leider Ben Kanute uit het water, maar hij was wel twee plaatsen opgeschoven: als achtste begon hij dus aan het fietsen.
En ook dat fietsen ging goed. Vooraan hield Kanute het tempo hoog en de Amerikaan behield dan ook zijn voorsprong van een paar seconden, daarachter volgden onder andere Australië, Duitsland, Italië, Engeland , Spanje, Oostenrijk, Zuid-Afrika en Frankrijk, maar ook Marco van der Stel behield namens Nederland een prima aansluiting. De achterstand voor de Nederlander bleef constant: 23 seconden. In de laatste kilometers maakte hij zelfs nog twee seconden goed: als negende kwam hij terug in de wisselzone en daarbij had hij dus 21 seconden achterstand.
Tijdens het lopen kwamen Duitsland en Australië bij Amerika en deze drie landen tikten dan ook tegelijkertijd hun derde atleet aan. Marco van der Stel volgde op een twaalfde plaats en tikte Maya Kingma met een achterstand van 28 seconden weg.
(tekst gaat verder onder foto)
Waar Kingma gisteren tijdens de individuele race nog ijzersterk zwom, zoals ze dat eigenlijk altijd doet, lukte het haar vandaag niet om tijdens het zwemmen goed te maken. Sterker nog, ze handhaafde haar twaalfde plaats maar verloor wel twee extra seconden. Wel hield ze prima stand in de achtervolgende groep, waardoor er nog voldoende perspectief op een goede klassering was.
Tijdens het fietsen liepen koplopers Amerika en Australië flink uit, tot een voorsprong van ruim een halve minuut. Maya Kingma volgde halverwege als tiende en met een achterstand van 43 seconden. In de tweede helft werd die achterstand alleen maar groter, bij aanvang van het lopen bedroeg deze namelijk 55 seconden, maar reed Kingma zich wel naar de vooraf zo gehoopte top acht.
Tijdens het lopen sloeg Katie Zaferes namens Amerika een behoorlijk gat: zij tikte de laatste atleet met een voorsprong van 17 seconden op Australië weg. Op 46 seconden volgde Frankrijk en dit leken dan ook de drie landen die om de medailles gingen strijden. Kingma liep goed, handhaafde haar 8e plek en tikte Jorik van Egdom weg met een achterstand van 1:27. Vlak daarachter kwamen onder andere Hongarije, Spanje en Portugal door.
(tekst gaat verder onder foto)
Jorik van Egdom verloor tijdens het zwemmen meteen al een kleine tien seconden, maar ook hij kon voorlopig de achtste plek handhaven. Op de fiets kwamen Amerika, Australië en in hun kielzog ook Frankrijk weer bij elkaar, terwijl Van Egdom in de slotkilometers behoorlijk wat tijd goedmaakte: hij kwam met een achterstand van 1:12 minuut terug in de wisselzone. Daarbij viel hij voor het eerst wel buiten de top 8: de Nederlander begon als elfde aan het afsluitende looponderdeel.
Tijdens het lopen veranderde er nog het een en ander omdat verschillende landen penalty’s moesten uitzitten. Australië kon in een tijd van 1:24:16 naar de overwinning lopen. Amerika volgde met een achterstand van vijf seconden als tweede en Nieuw-Zeeland pakte daar weer tien seconden achter het brons.
In de slotfase maakte Van Egdom nog wat plaatsen goed, maar binnen de top acht kwam hij niet meer. De Nederlanders finishten uiteindelijk als negende, 1:17 minuut achter Australië.