De Nederlanders die zaterdag aan de start stonden van de ITU World Cup in Hamburg, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Maya Kingma, zijn allemaal in de middenmoot geëindigd. Vooral de harde valpartij van Klamer, tijdens het fietsen ging ze fors onderuit in een bocht, sprong daarbij in het oog. 

Alle ogen waren zaterdagmiddag tijdens de mannenrace van de ITU World Cup in Hamburg op Mario Mola gericht. De Spanjaard bleek overigens ook bij machte om zijn favorietenrol waar te maken, ook al pakte hij de winst niet eenvoudig. Marco van der Stel werd uiteindelijk knap 31e in deze meer dan sterk bezette wedstrijd over 750 meter zwemmen, 21 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen.

Terwijl vrijwel alle triatleten nog gezamenlijk uit het water kwamen, met de Belgische Marten van Riel als eerste man, werd de wedstrijd op de fiets hard gemaakt door een drietal inclusief de dit jaar veelvuldig kwakkelende Jonathan Brownlee. Achter de drie een grote groep met ook Van der Stel. De koplopers hielden er een dermate hoog tempo in waardoor hun voorsprong van aanvankelijk vijf seconden al snel uitgroeide tot ongeveer 20 tellen. Met die voorsprong begonnen ze dan ook aan het looponderdeel.

(Tekst gaat onder foto verder)

Marco van der Stel kwam mooi voorin van de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

In eerste instantie was het nog Brownlee die daar de wedstrijd hard maakte, maar met nog 1.8 kilometer te gaan kwam Mario Mola langszij. De Spanjaard liet nog maar eens zien misschien wel de sterkste loper van het moment te zijn, want zowel de naar achter zakkende Brownlee als de op dat moment oprukkende Vincent Luis (FRA) en Richard Murray (RSA) moesten hem meteen laten gaan. Dat was overigens meteen de volgorde van het podium: Luis pakte het zilver, Murray het brons en Brownlee moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Van der Stel kwam uiteindelijk dus als 31e over de finish. Na het fietsen zat hij nog in de grote groep, vlak achter de koplopers, maar tijdens het lopen gaf hij wat terrein weg. Uiteindelijk kwam hij 75 seconden na Mola over de eindstreep. ,,Bij de start zag ik dat er een valse start werd gemaakt. Ik dreef uit en maakte een rustige slag. Maar de wedstrijd ging ineens door. Vol woedde sprintte ik terug, zo’n beetje langs iedereen. Bij de eerste boei voegde ik me in de groep en uiteindelijk kwam ik goed uit het water”, kijkt hij terug op de nogal turbulente start van de race. ,,Op de fiets zat ik in het begin goed attent voorin en probeerde ik wat te forceren. Later heb ik me wat rustiger gehouden, maar op het laatste moment heb ik me toch weer naar voren gegooid. Ik had een goede wissel en ben hard gaan lopen. Waarschijnlijk was het één van mijn beste looponderdelen ooit. Maar goed, dan is het een WTS waar er nog 30 harder lopen. Puur op resultaat zullen mensen zeggen dat het niet goed is, maar als ik naar mijn pure prestatie kijk, ben ik zeker tevreden.” 

Extra bijzonder aan de reactie van Van der Stel is dat die vanaf de Tacx kwam. Direct na de race was hij al aan het uitfietsen om later zo snel mogelijk naar een restaurant te kunnen gaan en daarna een massage te ontvangen. Zo probeerde hij zoveel mogelijk te herstellen voor het WK Mixed Team Relay waar hij morgen ook aan de start staat.

Klamer en Kingma

Bij de vrouwen twee Nederlanders aan de start: Rachel Klamer en Maya Kingma. Al tijdens het zwemmen waren de verschillen hier groter dan bij de mannen en was er minder sprake van een echte groep. Jessica Learmonth (GBR) kwam als eerste uit het water. Dertien seconden later kwam Klamer als achtste op het droge, terwijl Kingma daar weer twee seconden achter als 10e aan land klom.

(Tekst gaat onder foto verder)

Vlak voor de zwemstart had Klamer nog geen idee dat ze hard ten val zou komen tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Tijdens het fietsen ging het echter al snel mis voor Klamer. Na ongeveer 2.5 kilometer ging de Nederlandse hard onderuit in een bocht naar rechts. Daarbij kwam ze op haar zij terecht, rolde vervolgens via haar buik door om daarna pijnlijk tot stilstand te komen. Op het moment dat Klamer viel zat ze in de tweede groep, samen met Maya Kingma, in achtervolging op de koplopers. Wonder boven wonder kreeg Klamer het voor elkaar weer op te staan, op haar fiets te springen en in een volgende achtervolgende groep aan te sluiten.

(Tekst gaat onder foto verder)

Klamer (links) hard onderuit terwijl Kingma haar passeert (rechts). (Foto: 3athlon.nl)

Uiteindelijk sloot Klamer zelfs weer aan in de achtervolgende groep waar ook Kingma deel van uitmaakte. Vlak voor het einde van het fietsonderdeel kwam die groep ook nog eens samen met de kopgroep en zo gebeurde het dat zowel Klamer als Kingma in de kopgroep van 25 dames aan het lopen begonnen. Cassande Beaugrand (FRA) nam daar al snel de leiding en gaf die ook niet meer uit handen. Zij trok uiteindelijk aan het langste eind en won de wedstrijd op het oog relatief eenvoudig. Tweede werd de Duitse Laura Lindemann en het brons was voor de Amerikaanse Katie Zaferes.

Voor Klamer uiteindelijk nog een geweldige prestatie door als veertiende te finishen. Kingma kan terugkijken op een uitstekende 29e plaats.