Het Nederlandse team – met Richard Murray, Rachel Klamer, Mitch Kolkman en Maya Kingma, in deze zelfde volgorde – beleefde vandaag een zware race tijdens de World Triathlon Mixed Relay in Leeds. De atleten behaalden uiteindelijk een tiende plek in de race die werd gewonnen door Duitsland. De eerste twee rondes kwam Nederland nog goed mee, maar in de derde en vooral vierde ronde verloor het team veel tijd. Dat kwam ook door een eerder opgelopen penalty van tien seconden die Nederland nog vlak voor de finish uit moest zitten.

Murray racet sterke eerste ronde, maar loopt penalty op

Murray mocht vandaag als eerste in actie komen. De Zuid-Afrikaanse atleet, die tegenwoordig voor Nederland uitkomt, had na het zwemonderdeel wat recht te zetten, want Nederland kwam op een zeventiende positie uit het water, op negentien seconden afstand van de kop: Australië. Het waren team Nieuw-Zeeland en Zwitserland die op een tweede en derde plek hun fiets bereikten. Later zou blijken dat Nederland een penalty van tien seconden uit moest zitten vanwege materiaal dat in de eerste wissel naast de bak zou zijn beland.

Op de fiets ontstond een grote kopgroep met daarin vrijwel alle landen. Enkele landen deden een korte aanval, maar niemand wist een blijvende voorsprong te creëren voor aanvang van het lopen. Na een wat langzame wissel rende Murray dan wel als een-na-laatste T2 uit, direct daarna liep hij goed naar voren toe. Na een paar honderd meter lopen lagen Nederland, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Hongarije samen op kop. Na een succesvolle eerste ronde – op de penalty, die later nog uitgezeten moest worden na – tikte Murray zijn vrouw, Klamer, als vierde weg. De vijf eerder genoemde landen genoten op dit punt een voorsprong van zo’n tien seconden op de rest van het veld.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Murray op kop tijdens het lopen. (Foto: 3athlon.nl)

Klamer handhaaft koppositie

De voorsprong die Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Hongarije én Nederland genoten, verdween grotendeels in het water. Klamer mocht als zesde aan wal klimmen, op vier seconden afstand van Hongarije, die de snelste zwemtijd noteerde. Eenmaal in het zadel vonden aanvankelijk acht atleten elkaars gezelschap op kop, onder hen ook Klamer. Later voegden nog vier atleten zich daarbij, waardoor er elf atleten voorin de race overbleven. In het laatste stuk van het fietsonderdeel waagde Lotte Miller zich namens Noorwegen aan een ontsnapping.

Zo genoot Noorwegen een kleine voorsprong na de tweede wissel. Nederland rende als vierde – zeven seconden na Noorwegen – het loopparcours op. Noorwegen werd binnen no-time ingehaald door Engeland, terwijl België vanaf een tweede plek de achtervolging inzette. Daarachter volgden Noorwegen, Nederland en Portugal. In de laatste meters veranderde die volgorde nog enigszins en zo was het Engeland die als eerste mocht vertrekken in de derde ronde, gevolgd door Duitsland (+0:04), België (+0:07) en dan Nederland (+0:13). Klamer mocht Kolkman dus als vierde wegtikken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Klamer als vierde de wissel in. (Foto: 3athlon.nl)

Kolkman zakt naar negende plek

In het water verkleinde Kolkman die achterstand naar vier seconden. Daarbij schoof de atleet ook nog eens een positie op en zo mocht Nederland als derde wisselen. Tijdens het fietsen gingen Duitsland en België samen op kop in de aanval. Frankrijk kwam daarachter alleen op een derde plek te liggen. Kolkman zette namens Nederland samen met Engeland de achtervolging in vanaf een gedeelde vierde plek. Duitsland en België werkten goed samen en wisten zo behoorlijk hard bij hun achtervolgers vandaan te trappen. In T2 lag Frankrijk zes seconden achter. Nederland moest uiteindelijk nog een paar atleten aan laten sluiten en lag bij aanvang van het lopen 30 seconden achter op de kop.

Terwijl België, Duitsland en Frankrijk elkaar op kop het vuur aan de schenen legden, zakte Kolkman tijdens het lopen terug naar een negende plek. Kingma werd 51 seconden na België – die als eerste in het water doken – weggetikt. Duitsland begon als tweede aan het laatste zwemonderdeel (+0:01) en Frankrijk als derde (+0:05).

Tekst gaat verder onder afbeelding

Nederland samen met Engeland in de achtervolging tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Kingma verliest veel tijd

Duitsland, België en Frankrijk voegden zich samen na het zwemonderdeel en kwamen zo in elkaars wiel te rijden. Kingma klom namens Nederland als achtste aan wal (+0:58). Op de fiets liep de achterstand van Kingma op tot boven de minuut en daarna verdween Nederland uit het wedstrijdbeeld. Het was Duitsland die zegevierde, Engeland die tweede werd en Frankrijk kwam als derde over de streep. Nederland finishte als tiende, op 2:29 minuut afstand van de winnaars.

Kingma zit een penalty uit de eerste ronde uit vlak voor de finish. (Foto: 3athlon.nl)