Het Nederlandse duathlon Mixed Relay team met Thomas Cremers en Ann Schoot Uiterkamp behaalde zojuist een mooie vijfde plek tijdens de World Games in Birmingham. Het tweede team – Joey van ‘t Verlaat en Diede Diederiks – finishte als zesde. De Fransen en Belgen – die eerder ook de individuele races al domineerden – toonden zich opnieuw ongenaakbaar. Het was het Franse team met Marion Legrand en Maxime Hueber-Moosbrugger dat beslag legde op het eremetaal. Het zilver ging naar één van de Belgische teams. Ook het tweede Franse team mocht een medaille mee naar huis nemen, want zij finishten als derde.

Na de – chaotische – individuele races van gisteren stond de Nederlandse duathlon delegatie vandaag opnieuw aan de start van de World Games, dit keer voor het Mixed Relay evenement. Nederland draaide met twee teams mee: het duo Thomas Cremers en Ann Schoot Uiterkamp én Joey van ‘t Verlaat racete samen met Diede Diederiks. De atleten legden ieder twee keer – elkaar afwisselend – een korte duathlon af: twee kilometer lopen, zes kilometer fietsen en nog eens één kilometer lopen. Het waren de mannen die de race aftrapten.

Eerste ronde

Na de eerste run lag het team van Cremers en Schoot Uiterkamp, waarin Cremers als eerste van start ging, goed voorin de mix. Op de fiets raakte het team de aansluiting enigszins kwijt, waardoor Cremers met 49 seconden achterstand op Frankrijk en op een zesde positie aan het tweede looponderdeel begon. Cremers tikte Schoot Uiterkamp uiteindelijk als zesde weg met één minuut afstand tot een groepje met daarin twee Franse teams en het Belgische team.Het andere Nederlandse Mixed Relay team met Van ‘t Verlaat en Diederiks kwam na de eerste ronde  als negende door op 1:29 minuut afstand van de kop.

Tweede ronde

In de tweede ronde dunde de kopgroep met de twee Franse en het Belgische team uit met het afwaaien van één van de twee Franse atleten. Het Nederlandse team met Schoot Uiterkamp behield haar positie, maar van achter haakte het team van Diederiks opnieuw aan. Zo kwamen de twee Nederlandse atleten samen met Australië in een groepje te zitten. Bij aanvang van het lopen keken ze tegen anderhalve minuut afstand op en wisselden ze op een zesde en zevende plek. Tijdens de tweede run schoof Diederiks op naar een vijfde plaats (+1:42). Schoot Uiterkamp tikte Cremers als zesde weg (+1:50). Het Franse team maakte zich voorin de race – vlak voordat het stokje weer werd doorgegeven – een beetje los van het Belgische team (+0:10).

Derde ronde

De achterstand voor de Nederlandse teams liep tijdens de derde ronde weer iets op, maar qua positie bleven Van ‘t Verlaat en Cremers aanvankelijk vasthouden aan een respectievelijk vijfde en zesde plaats. Tijdens het laatste looponderdeel wisselden ze echter van positie en kwam Cremers aan Van ‘t Verlaat voorbij. Cremers tikte Schoot-Uiterkamp uiteindelijk dus als vijfde voor een laatste keer weg (+2:47). Van ‘t Verlaat tikte Diederiks als zesde weg (+2:51). Voorin het veld breidde Frankrijk haar voorsprong op België extra uit: na deze derde ronde genoten de Fransen een buffer van 38 seconden en gingen ze dus eenzaam aan de leiding.

Vierde ronde

Niemand kwam nog terug in de buurt van het Franse team op kop. Eén minuut voor het Belgische team mochten de Fransen zegevieren. Het tweede Franse team volgde op een derde plaats (+1:18). Het tweede Belgische team passeerde de streep als vierde (+1:35), waarna het Nederlandse team met Cremers en Schoot-Uiterkamp een vijfde plek behaalde (+3:05). Een handjevol seconden later passeerden Van ‘t Verlaat en Diederiks de streep als zesde.