De Nederlandse pro’s die vandaag aan de start stonden bij Ironman 70.3 Luxemburg en Ironman 70.3 Les Sables d’Olonne, presteerden uitstekend. Meest in het oog sprong de tweede plaats van Bas Diederen, die in Luxemburg nog maar eens liet zien over meer dan voldoende talent te beschikken. En dan nog de winst van de Britse, maar in Nederland woonachtige Frankie Sanjana bij Ironman 70.3 Les Sables d’Olonne. Daarnaast bleken ook de prestaties van Milan Brons en Michiel de Wilde benoemenswaardig.

Maar eerst dus Diederen, die in Luxemburg na 3:51:53 over de finish kwam en daarmee minder dan drie minuten toegaf op de Duitse winnaar Lukasz Wojt. Die achterstand liep Diederen tijdens het zwemmen eigenlijk al op, want de Nederlander kwam als vierde uit het water, op 2:41 minuut achter Wojt. Milan Brons zat op dit punt een paar posities, maar slechts vier seconden achter Diederen. Op de fiets ontstond dan ook snel een achtervolgende groep met zeven atleten, waarbij dus ook de twee Nederlanders jacht maakten op Wojt. Tijd goedmaken op de Duitser lukte echter niet: Wojt was ontketend en liep alleen maar verder uit.

Diederen kwam met een achterstand van 5:26 minuut terug in de wisselzone, met nog steeds Brons en een handvol andere atleten in zijn kielzog. Diederen beschikte vervolgens over de beste loopbenen, liep de eerste kilometers op een derde plaats maar passeerde al voor het zeven kilometerpunt de nummer twee. Terwijl hij inliep op Wojt en uitliep op de rest van het veld, verzekerde hij zich dus van het zilver. Brons beleefde een iets moeizamere halve marathon, maar kwam nog wel op een mooie tiende plaats over de streep. Hij gaf uiteindelijk 13:49 minuut toe op winnaar Wojt.

Ironman 70.3 Les Sables d’Olonne kent in Nederland woonachtige winnares

Ook in Frankrijk werd vandaag goed gepresteerd. De winnares was niemand minder dan de Britse Frankie Sanjana. Brits dus, maar wel woonachtig in Nederland en dus kleurt deze Franse Ironman toch een beetje oranje.

Sanjana kwam nog met een achterstand van 4:43 minuut uit het water, verkleinde die achterstand op de fiets tot 2:06 minuut maar pas in de laatste vijftien kilometer van het hardlopen sloeg ze echt toe en begon ze veel tijd goed te maken. Na 17 kilometer had ze haar achterstand inmiddels omgebogen in een voorsprong van 17 seconden en uiteindelijk finishte ze in een eindtijd van 4:32:26. Daarmee had Sanjana in de laatste kilometers nog een voorsprong van 1:50 minuut op haar eerste achtervolgster, de Duitse Anne Reischmann, gepakt.

Bij de mannen werd de race door niemand minder dan de Belgische Frederik van Lierde gewonnen. Dat deed hij in een tijd van 3:56:46. Michiel de Wilde gaf 23:47 minuut toe op deze wereldtopper en pakte daarmee een mooie elfde plaats. ,,De finish, de opluchting, kippenvel”, liet hij op zijn eigen Instagram opgelucht optekenen. ,,Dat gevoel maakt het uren lijden de moeite waard.”