Sven Strijk en Ilona Eversdijk hebben zich zojuist gekroond tot winnaars van de triathlon in Nieuwkoop. Tussen een sterk deelnemersveld bleken zij hun concurrenten de baas. Daarmee laten beide triatleten zien in goede vorm te verkeren. Zeker bij de vrouwen werd het in de slotfase nog bijzonder spannend.

Koolhaas ver voorop tijdens het zwemmen
Zoals verwacht was het bij de mannenrace Menno Koolhaas die als eerste bij zijn fiets aankwam: niet gek aangezien zijn prestaties op de kortere afstand. Achter Koolhaas kwam Stefan Timmermans als tweede in de wissel aan, ook hij maakte – in ieder geval voor vandaag – de overstap naar het lange werk. Een ruime minuut hierna volgden de gebroeders Strijk (Sven en Erik-Simon) op een kleine voorsprong op Martijn Paalman en Diederik Scheltinga. Dirk Wijnalda verloor – zoals vaker -de aansluiting met zwemmen.

Sven Strijk alleen op kop tijdens het fietsen
Op de fiets zette Sven Strijk hard aan, waardoor hij alleen op kop kwam; of eigenlijk bleef. Ongeveer halverwege het fietsen was het gat op de achtervolger, Timmermans, ruim twee minuten. Met slechts dertig seconden op deze tweede man volgde een groepje met daarin Koolhaas, Scheltinga, Dave Rost en Erik-Simon Strijk. Het leek er dan ook op dat dit het tweede deel van het fietsen nog samen zou voegen, maar Timmermans zakte samen met Koolhaas terug (+8:30).

Een spannend looponderdeel
Vlak voor de wissel liep Sven Strijk al uit tot vijf minuten. Gezamelijk in een tweede en derde positie wisselden Scheltinga en Erik-Simon Strijk. Laatstgenoemde verloor echter enige tijd toen hij in de wisselzone rust moest nemen om kramp weg te rekken. Als vierde volgde Koolhaas met een blik alsof hij ze later nog wel even op zou vreten, en dat deed hij ook bijna; hij had toen 7:45 minuut achterstand op Sven Strijk.

Tijdens het lopen wist Sven Strijk zijn voorsprong in het eerste deel iets te vergroten. Scheltinga moest zijn tweede plek na ongeveer tien kilometer afstaan aan een sterk lopende Koolhaas. Scheltinga zakte hierna terug in het veld; niet gek aangezien hij eerder deze week nog ziek was. Zo ging Erik-Simon Strijk nog net als derde de laatste vijf kilometer in, maar een snelle Wijnalda stootte hem net voor de finish toch nog van het podium. Erik Doornbos, die als zesde het laatste rondje in ging, wist ook nog een plekje op te schuiven en finishte uiteindelijk als vijfde.

Niemand die nog in de buurt van Sven Strijk kon komen. Het was dan ook Strijk die redelijk onbedreigd naar zijn overwinning kon lopen: dat deed hij in een tijd van 4 uur en 1 seconde. Uiteindelijk pakte Koolhaas bij zijn debuut op de halve het zilver (iets meer dan twee minuten achter Strijk, red.) en Wijnalda – die in een spannende eindronde nog een podiumplek veilig stelde – dus het brons met 5:30 minuut achterstand.

De reactie van Sven Strijk (excuses voor de eerste twintig seconden: er ging iets mis met het beeld):

(tekst gaat verder onder video)

Bij de vrouwen was het Ilona Eversdijk die meteen na het zwemmen aan kop lag, op enige afstand gevolgd door Ingrid Eelkema en later Jorieke Casteleijn. Zoals vaker bij de dames ontstonden er geen groepen op de fiets. Het gehele onderdeel was het de Almeerse Eversdijk die sterk de leiding had: Eelkema volgde haar rond het 40 kilometerpunt op anderhalve minuut. In de derde positie reed Casteleijn en zij had op dit punt 6:30 minuut achterstand op Eversdijk.
Kleine positie verschuivingen voorin het veld tijdens het lopen

Het gat op Eelkema wist Eversdijk nog iets op te rekken en zo begon ze uiteindelijk als eerste met een buffer van drie minuten aan het lopen. Casteleijn begon op een derde plaats aan het lopen (+9:30). Met een ruimte van drie minuten tot de vierde plek liep daar Marjan Andringa-Van der Woude.

Casteleijn schoof tijdens het lopen door naar de tweede plek, waardoor Eelkema in de derde positie kwam te lopen. Helaas voor haar moest ze deze plek voor de finish ook af staan aan Andringa- Van der Woude, die daarmee de laatste podiumplaats pakte. Voor Eversdijk maakte het allemaal niet meer uit, zij liep krachtig door op kop en pakte daarmee uiteindelijk de winst in 4:34:31. De tweede plaats ging naar Casteleijn, die nog spannend dichtbij kwam (+0:38). Het brons was voor Andringa- Van der Woude (+8:45).

De reactie van Eversdijk: