Hij kwam, hij zag en hij overwon: Pieter Heemeryck prolongeerde zojuist zijn titel bij Challenge Geraardsbergen. Oppermachtig was de Belg die niet alleen de titel pakte, maar daarmee ook de Belgische Nationale titel Middle Distance. En dan deed hij ook nog eens hele goede zaken in de Challenge Family World Bonus, waar hij zijn koppositie alleen maar verstevigd. Bij de vrouwen ging de winst in Geraardsbergen naar een eveneens oppermachtige Daniela Bleymehl.

Heemeryck ging vanaf de start aan de leiding in de wedstrijd en kwam zelfs – naar eigen zeggen onverwachts – als eerste uit het water. Door een wat mindere wissel van de Belg, was het de Nederlandse Marco Akershoek – die dus ook goed zwom maar net wat sneller wisselde – die als eerste op de fiets stapte. Anderhalf kilometer mocht hij genieten van die koppositie. ,,Dat was wel grappig, maar je weet natuurlijk ook dat die gasten gewoon voorbij gaan komen”, lachte Akershoek na afloop.

Heemeryck maakte er vervolgens een ‘one man show’ van en gaf al zijn concurrenten zowel tijdens het fietsen als lopen het nakijken. Na 3:52:50 pakte hij de winst. ,,Een geweldige dag. Ik wilde hier – in eigen huis – zo graag winnen.” Zijn volledige reactie:

(tekst gaat verder onder video)

Heemeryck bleef uiteindelijk de Duitse Thomas Steger (3:54:38) en Britse David Bishop (3:58:49) voor. Akershoek finishte als twintigste in een tijd van 4:11:52. Hij beleefde niet de race waarop hij had gehoopt, maar genoot wel van de dag. Zijn volledige reactie:

(tekst gaat verder onder video)

Bij de vrouwen was het uiteindelijk dus Daniela Bleymehl die de overwinning pakte. Dat deed ze in een tijd van 4:18:32: de snelste tijd ooit voor een vrouw in Geraardsbergen. Halverwege het fietsonderdeel nam Bleymehl de leiding in de wedstrijd over en die gaf ze nergens meer uit handen. ,,Er zijn echt een paar donkere momenten geweest. Ik ging echt kapot. Maar ook momenten dat het heel makkelijk ging. Geraardsbergen is een geweldige stad en de race was super”, aldus de Duitse na haar zege. De Britse Fenella Langridge (4:20:48) en Belgische Sara van de Vel (4:23:47) pakten het zilver en brons.